Hejtmani se setkali na česko-bavorské hranici

obrazek
03. července 2017 12:05, aktualizováno 11:05, Mgr. Alena Marešová

Prezident Horní Falce Franz Löffler a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard se v sobotu 1. července setkali na hranicích Čech a Bavorska, aby prodiskutovali problematiku struktury tamního obyvatelstva. Nejprve se zastavili v Nemanicích, pak v zaniklé sudetské obci Lučina (Grafenried) a cestu zakončili na Čerchově.

V Nemanicích oba představitele krajů přivítal starosta obce Ivan Bartošek, který jim popsal problémy, jež musí v malé obci s 270 obyvateli řešit téměř denně. Jedná se zejména o vysoký počet (až 1/3 obyvatel obce) občanů romské národnosti a také problém s pracovními místy, kterých je, kvůli velké vzdálenosti obce od větších měst, velmi málo. Starosta hovořil také o historickém kontextu, v jakém obec vznikala, a jeho vlivu na dnešní situaci. Oba představitelé krajů se shodli na nutnosti řešení v podobě zpracování studie na revitalizaci příhraničních obcí na české straně s ohledem na specifika jednotlivých území. Studii by měly ve spolupráci vytvořit univerzity na české a bavorské straně, o konkrétních vysokých školách se bude ještě jednat. Debata se také vedla o zemědělské půdě a lesích v okolí obce a jejich možném využití pro zvýšení počtu pracovních míst, zlepšení situace v obci a zvýšení její atraktivity pro mladé lidi.

„Abychom mohli obci pomoci, musíme znát konkrétní čísla a propočty, které budou základem pro vytvoření revitalizačního projektu. Nejednalo by se o projekt pouze pro Nemanice, ale i pro další obce v příhraničí, které se s tímto problémem potýkají," uvedl hejtman Josef Bernard.

Z Nemanic se hejtmani za doprovodu starosty Waldmünchenu a starosty Domažlic přesunuli na místo zaniklé sudetské obce Lučina (Grafenried), kde jim průvodce Franz Reimer přiblížil historii obce a problémy, se kterými se její obyvatelé tehdy potýkali. O místo, kde byla dříve obec Lučina, se stará pan Reimer se svým kolegou, kteří nejen mapují historii obce, ale sami pracují na tom, aby bylo místo zmapováno a přístupné veřejnosti.

Společné setkání pak bylo symbolicky zakončeno na Čerchově, kde se průvodcovské role ujal Jan Benda, ředitel Domažlických městských lesů.

 

Fotogalerie: