Historické fikce a mystifikace v české kultuře 19. století

obrazek
25. února 2013 11:41, aktualizováno 10:41, Mgr. René Zeithaml

Výstava Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje pořádaná v rámci plzeňského sympozia navazuje na hlavní téma této konference, kterým jsou Historické fikce a mystifikace v české kultuře 19. století. Návštěvník si může prohlédnout zhruba 200 knih a časopisů z fondu knihovny převážně s datem vydání do roku 1918. Nejstarším exponát je z roku 1817. Převážná část výstavy je věnována působení spisovatele, básníka, filologa, překladatele a profesora Univerzity Karlovy v Praze Václava Hanky na poli české literární historie.

Vystavené exponáty seznámí návštěvníka s literárními památkami nalezenými v průběhu 1. poloviny 19. století českými vlastenci z okruhu Václava Hanky, pocházejícími údajně z 9. až 14. století, od Písně vyšehradské až po Libušino proroctví.

Tzv. Rukopisy, do kterých počítáme jak Rukopis královédvorský i Zelenohorský, tak i ostatní památky (Evangelium sv. Jana, Milostná píseň krále Václava apod.), se dotýkají i Plzeňského kraje v osobě domnělého spolupracovníka Václava Hanky, novináře, prozaika a básníka Josefa Lindy. Ten se narodil v Nových Mitrovicích u Rokycan a na počátku 19. století studoval v Plzni na německém gymnáziu a absolvoval dva roky Filozofického ústavu, tedy studoval v budově bývalého dominikánského kláštera, kterou v současné době užívá Studijní a vědecká knihovna.

Výstava se také zmiňuje o fiktivních básnířkách 19. století, o Žofii Jandové a Marii Čacké. Nevynechává ani v mnoha směrech mýtickou postavu Karla Hynka Máchy a také Petra Bezruče. Překladatel Arthur Breisky a spisovatel Jaroslav Hašek představují literární mystifikátory z přelomu 19. a 20. století. Vztah Čechů v 19. století k historii dokreslují dokumenty představující pohled na báječnou (bájnou) českou historii v próze, poezii, hudbě a ilustraci.

Zahájení sympozia se zúčastnil i náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiří Struček. „Chtěl bych, abyste si odnesli ty nejlepší zážitky a aby vás naplnilo to, proč jste tady a proč jste sem vážili cestu, abyste si odnesli maximum a abyste si řekli stálo to za to a na příště se zase těšíme" uvedl ve svém úvodním slově.


Náměstek hejtmana Jiří Struček na výstavě ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje

V Západočeské galerii v Plzni v Pražské ulici probíhá výstava Svět chce být klamán – Fikce a mystifikace v umění 19. století, v Západočeském muzeu v Plzni pak výstava s názvem Lepší než skutečnost s podtitulem Mystifikace a fikce v české (a plzeňské) společnosti 19. století.