Hlasujte pro Strom roku 2012

obrazek
11. září 2012 10:31, aktualizováno 09:31, Šárka Stará

Strom roku je anketa pořádaná Nadací Partnerství. Jejím cílem je upozornit na zajímavé stromy, které mají lidé mnohdy přímo pod nosem, a přesto je nevidí. Všechny stromy ve finále jsou svým způsobem jedinečné a nezaměnitelné. Jsou naším cenným přírodním i historickým pokladem a právem na ně můžeme být pyšní,“ uvádí koordinátorka ankety Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

Anketa existuje už od roku 2000, první dva ročníky se však konaly pouze na Brněnsku. Právě z Brna totiž myšlenka soutěže vzešla. Počínaje rokem 2002 se hlasování odehrává na celorepublikové úrovni a Stromem roku se může stát strom z jakéhokoliv místa republiky.

Soutěž má přesně daný průběh – v březnu a dubnu mohli lidé navrhovat své kandidáty, následně porota složená z odborníků a osobností vybrala dvanáct stromů, které postoupily do finále. Pro výběr do finále je přitom stanoveno několik kritérií, přičemž nejdůležitějšími z nich je příběh stromu a význam stromu pro toho, kdo jej navrhl. Poslední fází je pak samotné finále ankety, tedy podpora finalistů nejširší veřejností, a pochopitelně vyhlášení výsledků.

V současné době se do soutěže může zapojit každý, kdo chce dát svůj hlas některému z dvanácti finalistů. V letošním roce se do finále probojoval také strom z Plzeňského kraje. Jedná se o 150 let starý kaštan u kostela v obci Svojšín. Jeho navrhovatelé – Sdružení za obnovu vesnice a ZŠ a MŠ Svojšín - o „svém“ stromu napsali: „Památný svojšínský kaštan roste na mírném návrší mezi místní školou, farou a kostelem. Strom se stal díky svému umístění svědkem mnoha událostí (...). Kolem kaštanu každou neděli procházeli zdejší obyvatelé na mše do kostela sv. Petra a Pavla. Pod jeho korunou se děti fotografovaly po biřmování. Byl svědkem odchodu lidí z tohoto světa, když kolem něj smuteční průvod procházel po cestě na hřbitov. Vytvářel kouzelnou kulisu památečním školním snímkům. Mnozí starší obyvatelé si ještě vzpomínají, jak pod kaštanem sedávali o každé velké přestávce. Pro místní školu a její žáky je neustálou předlohou pro kresby (...).“   


Kaštan u kostela ve Svojšíně - zástupce Plzeňského kraje v anketě Strom roku.

Strom z Plzeňského kraje v dosud v historii ankety první příčku neobsadil. Chcete-li tedy podpořit svojšínský kaštan, můžete tak učinit do 10. října 2012, a to dárcovskou SMS ve tvaru DMS STROM1-12 (dle čísla přiděleného každému stromu), v případě svojšínského kaštanu DMS STROM8 na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, z toho 27 Kč obdrží Nadace Partnerství. Druhý způsob hlasování je formou podpisu na zpoplatněném hlasovacím archu (ke stažení v příloze), přičemž cena jednoho archu je 60 Kč a vejde se na něj 20 podpisů. K tomu, aby byl platný, je potřeba na něj doplnit pořadové číslo, které získáte vyplněním formuláře na stránkách Nadace Partnerství http://www.nadacepartnerstvi.cz/stromzivota/hlasovani. Oběma formami hlasování přispějete do veřejné sbírky určené na výsadbu a ochranu stromů. Průběžné výsledky budou uveřejněny do 2. října na stránkách http://www.stromzivota.cz/anketa. Po tomto datu už bude hlasování tajné.


Svojšínský kaštan je oblíbeným stromem místních obyvatel.

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 20. října v Brně u příležitosti Dne stromů. Vítězný strom obdrží poukaz na odborné ošetření a na úpravu okolí, ve kterém roste. Bude-li se jednat o strom zdravý, bude náhradní odměnou pro danou lokalitu výsadba nových stromků za účasti veřejnosti. Kromě toho postupuje vítěz celostátního kola do mezinárodní ankety Evropský strom roku, jejíž vyhlášení se koná v Bruselu za účasti významných osobností.

Soubory ke stažení