Hry VIII. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2018 byly ukončeny

obrazek
02. února 2018 13:49, aktualizováno 12:49, Mgr. René Zeithaml

Závěrečný den Her VIII. zimní olympiády dětí a mládeže v Pardubickém kraji přinesl stejně jako před dvěma lety v Ústeckém kraji výpravě Plzeňského kraje dvě stříbrné medaile. O jeden z medailových úspěchů se postarala Karolína Dobrá ve snowboardigu, která obsadila 2. místo na velmi náročné snowboardcrossové trati. Na stejné trati dojel ve snowboardcrossu v kategorii starších žáků na čtvrtém místě Martin Makovec, který tak opět zopakoval stejný výsledek jako na předchozích zimních hrách. Druhou stříbrnou medaili vybojoval v šachách v kategorii starších žáků Matouš Eret, který celkově dosáhl na pět výher ze sedmi šachových střetnutí. Družstvo šachistů pak celkově obsadilo pěkné šesté místo.

Na velmi pěkné umístění dosáhla štafeta v běžeckém lyžování na 6 x 1 km klasickou technikou, která ve složení Denisa Brunátová, Adéla Kočandrlová, Johana Satoriová, Vojtěch Decker, Antonín Svoboda a Štěpán Zuna obsadila čtvrté místo. Úspěchu oproti předcházejícím letům dosáhli hokejisté. Ze základní skupiny obsadili druhé místo se čtyřmi výhrami, jednou remízou a jednou prohrou. V semifinálové bitvě pak podlehli výběru Moravskoslezského kraje 2:1. Jejich úsilí skončilo čtvrtým místem po prohrané bitvě o třetí místo s Královehradeckým krajem v poměru 3:1, v níž byl celek Plzeňského kraje sice o kousek lepším týmem, nicméně ne vítězným. Nebýt ale zranění jednoho z tahounů výběru, Jakuba Šilera, mohlo být jejich umístění ještě lepší.

Od 19:00 hodin se na zimním stadionu v České Třebové konal medailový a zároveň závěrečný ceremoniál. Po všech oficialitách byla stažena olympijská vlajka, která byla následně předána z rukou zástupců Pardubického kraje do rukou budoucího pořadatele Her IX. letní olympiády dětí a mládeže 2019 – Libereckého kraje.

V celkovém hodnocení krajů se Plzeňský kraj umístil na 12. místě a dosáhl na tři stříbrné a 4 bronzové medaile. V bodování krajů byl nejúspěšnějším budoucí pořadatel dětské olympiády Liberecký kraj, který zároveň také získal nejvíce cenných kovů.

Organizační tým děkuje za reprezentaci Plzeňského kraje všem mladým sportovcům a jejich trenérům.

Fotogalerie: