Indický velvyslanec je připraven pomoci společnostem v Plzeňském kraji

obrazek
07. května 2012 18:29, aktualizováno 22. května 2012 09:53,

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec přijal na krajském úřadu velvyslance Indie J. E. Venkatesana Ashoka. Velvyslanec navštívil hejtmana poprvé a během setkání představil zájem indického velvyslanectví o bližší spolupráci s naším krajem.

M.Chovanec, V.Ashok, I.Grüner 

Slavnostního přijetí pana velvyslance se vedle hejtmana Milana Chovance zúčastnil také jeho náměstek Ivo Grüner.

„S panem velvyslancem jsme rozebrali tři oblasti spolupráce-cestovní ruch, kultura a podnikání. Dohodli jsme se na tom, že za Plzeňský kraj připravíme SWOT analýzu s určitými tématy, kde si myslíme, že je dobré začít ve spolupráci s Indií a čekáme také na podněty od podnikatelské veřejnosti, kde můžeme popřípadě pomoci,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec k návštěvě velvyslance.

Po oficiálním přijetí následovalo setkání indického velvyslance se zástupci Hospodářské komory Plzeňsko, Regionální hospodářské komory PK a společností regionu, které mají zájem navázat spolupráci s Indií.

Velvyslanec Indie Venkatesan Ashok poskytl všem přítomným kontakt na svou osobu, aby si společnosti mohly vybrat o jaké odvětví průmyslu či obchodu mají konkrétně zájem.

Obchodní spolupráci již navázala řada společností z České republiky a myslím si, že velké šance k navázání spolupráce má také řada společností z vašeho regionu, “ domnívá se velvyslanec Venkatesan Ashok.           „Chceme se více zaměřit na technologie jako je nanotechnologie, lasery, kybernetika a další a na spolupráci se Západočeskou univerzitou,“ pokračoval Ashok, který dále konstatoval nárůst indických turistů v Čechách.

Dnešní setkání za Okresní hospodářskou komoru Plzeňsko ocenil její předseda Miloslav Zeman:„Jsme potěšení vstřícným přístupem pana velvyslance a lze očekávat také vstřícný přístup ke spolupráci s českými firmami s brzkým efektem.“ Na závěr setkání velvyslanec všechny pozval na oslavu svátku Indie, který se uskuteční v Plzni v průběhu června.

hejtman M.Chovanec obdržel od velvyslance knihu o Indii. V.Ashok dostal od hejtmana koš s regionálními potravinami

 

* Velvyslanec Indie Venkatesan Ashok se narodil 8. října 1958 ve státě Urísa v Indii. Vystudoval civilní inženýrství na Indickém institutu technologie v Novém Dillí a v roce 1982 nastoupil do služeb indického Ministerstva zahraničních věcí.

Velvyslanec Ashok působil na diplomatických postech v Hongkongu, Malajsii, Číně, Rakousku a na Srí Lance, kromě toho i na různých postech na Ministerstvu zahraničních věcí. V letech 1995-1998 byl ředitelem vnějších vztahů na Oddělení atomové energie a poté byl jmenován zastupujícím indickým guvernérem a zastupujícím stálým reprezentantem v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii ve Vídni. Pracoval na pozici vedoucího Oddělení střední Evropy na indickém Ministerstvu zahraničních věcí a poté mezi březnem 2008 a červnem 2011 ve funkci velvyslance Indie v Zimbabwe. V současnosti působí na postu velvyslance Indie v České republice.

Velvyslanec Ashok je ženatý a má jednoho syna. Mluví čínsky, anglicky a několika indickými jazyky. Je autorem jedné knihy a několika technicky zaměřených článků. Mezi jeho zájmy patří četba a hudba.