Integrovaná strategie rozvoje Plzeňské metropolitní oblasti

obrazek
05. srpna 2014 08:12, aktualizováno 07:12, Mgr. Alena Marešová

Útvar koordinace evropských projektů města Plzně, p. o. připravuje v rámci nového programového období 2014 – 2020 Integrovanou strategii rozvoje Plzeňské metropolitní oblasti.

Integrované teritoriální investice (dále jen ITI) jsou nástrojem k realizaci územních strategií a efektivnímu využití investic. Principem je slučování finančních zdrojů z více operačních programů, což zajistí vyšší flexibilitu a umožní efektivní realizaci integrovaných opatření prostřednictvím zjednodušeného financování. Základem je integrovaná strategie rozvoje napříč různými sektory, které se zaměří na potřebné oblasti rozvoje v území s přihlédnutím k širším prostorovým vazbám.

Nositelem Strategie ITI na území Plzeňské metropolitní oblasti je město Plzeň. Úlohou města Plzně je zpracování a předložení integrované strategie řešící klíčové problémy vymezené metropolitní oblasti v souladu s investičními prioritami Evropské unie s předpokladem financování z více než jedné prioritní osy programu či programů Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF).

Na zpracování Strategie Plzeňské aglomerace pro ITI získal Útvar koordinace evropských projektů města Plzně, p.o. dotaci z Operačního programu Technická pomoc, reg. č. projektu CZ.1.08/3.200/14.00320. Její příprava probíhá od poloviny loňského roku do konce srpna 2014, kdy bude připravena pracovní verze k připomínkování řídících orgánů. Zpracovatelem byla na základě výběrového řízení vybrána společnost PROCES - Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o. z Ostravy, která je dlouhodobě zaměřena na práci v oblasti rozvoje území postaveného na principech systémového přístupu prostorového plánování.

Dokument je připravovaný ve spolupráci města Plzně, Plzeňského kraje, Západočeské univerzity, Techmanie, Plzeňských městských dopravních podniků, společnosti Poved, Vodárny Plzeň a dalších klíčových organizací, kdy jsou na základě analýzy identifikovány potřebné integrované cíle a v rámci jednotlivých operačních programů na ně budou alokovány finanční prostředky.

Bližší informace naleznete na adrese www.iti-plzen.cz.