ITEP 2013

obrazek
09. září 2013 13:35, aktualizováno 19. září 2013 13:02, Mgr. René Zeithaml

Termín:  19. – 21. 09. 2013
Otevírací doba:  čtvrtek a pátek 10:00 – 18:00 hod, sobota 10:00 – 17:00 hod
Místo konání:  Městská hala Lokomotiva, Úslavská ulice, Plzeň
Vstup: vstupné na veletrh ITEP 2013 a všechny doprovodné programy je zcela z d a r m a.
Dostupnost MHD:  Tramvaj č.2 - směr Slovany - zastávka "Habrmannova", Trolejbus č.12 - směr Božkov - zastávka "Sladkovského"
 

Zkratku ITEP si už řadu let nikdo nemůže s ničím splést. Celým názvem „International Tourism Expo of the Pilsen region", tedy Mezinárodní veletrh cestovního ruchu Plzeňského kraje už pevně patří do kalendářů vyznavačů cestování a turistiky. Po úspěchu z loňského roku se i letos otevřou pomyslné brány městské haly TJ Lokomotiva v Plzni na Slovanech v době od 19. do 21. září.

Všude dobře tak co  doma?
Tak zni myšlenka, kterou chce letos prostřednictvím rodiny Klusálkových organizátor veletrhu – Plzeňský kraj nalákat návštěvníky k jeho návštěvě.  Obyčejná rodinka, dvě děti a touha poznávat a objevovat nová, zajímavá místa nejen v naší republice. Motto, které určitě napadá každého z nás, když zatouží vyjet třeba jen na výlet do blízkého nebo vzdáleného regionu. A právě nepřeberné množství inspirací kam se vydat za přírodními, kulturními nebo historickými krásami naší vlasti, ale i zahraničí přináší v pestré skladbě více než stovky vystavovatelů ITEP 2013. Informační stánky poradí, co stojí za vidění v Bavorsku, Hornofalckém lese, Slovensku, Sverdlovsku a nově také v Itálii v okolí Trenta. Pod rukama řemeslníků ožijí tradice, šikovné ruce krajkářek, šperkařek, pekařek nebo řezbářů uvidí návštěvníci veletrhu ITEP 2013 přímo při práci. „Své umění přijedou předvést například perníkářka Martina Klímová nebo řezbář Karel Tittl. Pro milovnice šperků tu bude k vidění výroba originální bižuterie z dílny Aleny Kyralové, zručnost při drátkování a zdobení vajíček předvede paní Bergrová" vybírá z ukázek řemesel Jiří Struček, náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Plzeňského kraje.

Gastronomie a bavorská sobota nebude chybět
Témata veletrhů cestování a gastronomie se velmi dobře doplňují, a tak si návštěvníci na jednom jediném místě mohou vychutnat spojení plné dálav, chutí, vůní a vůbec všeho, co připomíná atmosféru kvalitně stráveného volného času. Hlavním lákadlem pro širokou veřejnost se jistě stane bavorská sobota. Pestrý program po celý den nabídne prezentaci typického kulturního umění německých hostů a bavorských tradic, představení regionu a také místních kulinářských specialit. Veřejnost se tak může těšit na ochutnávky pravé bavorské uzeniny „bratwurstu“, bavorských preclíků, čepovat se bude pivo Pffeferbrauerei a nabízet „šnaps" – původní bylinný likér. Po celou dobu veletrhu budou probíhat degustace produktů Plzeňského Prazdroje a.s., ochutnávky regionálních potravin a kulinářských specialit z ostatních koutů Čech i zahraničí. Veřejnost se tak může těšit na ochutnávky piv Dampfbierbrauerei  a typické bavorské klobásky a  preclíky. Pokud jste dosud neměli možnost ochutnat marmelády z produkce Madam marmeláda ze Šumavy paní Milfaitové, určitě u jejího stánku zastavte. Získané ocenění dvojité zlaté medaile z britské soutěže The World´s Original Marmalade Awards 2013 hovoří samo za sebe.

Evropské hlavní město kultury se přibližuje široké veřejnosti
Pravidelní návštěvníci ITEPu již znají dominantní expozici veletrhu Plzeňského kraje a města Plzně.  Letos ji doplní třetí subjekt, který do obrázku našeho kraje zapadne jako chybějící puzzle. Obecně prospěšná společnost Plzeň 2015 zde představí a bude prezentovat projekty spojené s titulem Evropské hlavní město kultury 2015. „Hlavní myšlenkou je přiblížit veřejnosti, že titul EHMK, který získal město Plzeň se svými plánovanými projekt, rozšíří i do celého kraje. Návštěvníci získají příležitost seznámit se s rámcem klíčových akcí, které se opírají například o fenomén Jiřího Trnky, barokní krásy, přestavbu části Světovaru v nové kulturní centrum nebo o divadelní tradici," zdůrazňuje Jiří Struček. Zástupci o.p.s. Plzeň 2015 budou připraveni diskutovat s návštěvníky nad plánovanými projekty a zviditelnit výhody, které úspěšné obhájení titulu nejen Plzni přinese.  

Nejen uvnitř, ale i venku
Bohatý doprovodný program se rozběhne jak na venkovním prostranství přímo haly Lokomotivy, tak na hlavním podiu uvnitř. Prostor se zaplní nejrůznějšími prezentacemi a nabídkami pro trávení volného času. Své zajímavé exponáty k vyzkoušení představí Techmania center, „Venkovské EXPO", je název nejrozsáhlejší externí expozice, kterou připraví místní akční skupiny z Plzeňského kraje. Ta nabídne návštěvníkům možnost projít se po stylizované mapě, ochutnat místní speciality, zakoupit si řemeslné výrobky i shlédnout řadu divadelních a hudebních vystoupení. Venkovské EXPO je vlastně pozvánka na výlet do krajiny. Návštěvníci se zde dozví, co jim nabízí jednotlivé oblasti Plzeňského kraje, jaké kulturní a turistického zajímavosti na ně čekají. „Představí venkov jako živý kulturní prostor a to je hlavní poslání této jistě netradiční expozice," říká náměstek hejtmana Struček.  Své místo v programu bude mít i Autobus linky 2015 – mobilní kulturní a informační prostor postavený podle návrhu výtvarníka Petra Nikla. Kromě originálních divadelních představení nabídne i další prezentace – výtvarné dílny pro děti, interaktivní hry, přednášky, filmové projekce. Nudit se zajisté nebude nikdo.

Tradiční soutěž Prázdninová štafeta ocení vítěze  
Prvních deset vylosovaných úspěšných účastníků poznávací soutěže „Prázdninová štafeta" budou slavnostně vyhlášeni v pátek odpoledne. Vítěz se může těšit na rodinný zahraniční zájezd do Disneylandu  v Paříži od CK BUS TOUR Foltýnová, 2. cena je „Pohled na Plzeňsko z výšky" – vyhlídkový let nad Plzní, 3. cenou je poukázka na nákup zboží v hodnotě 900,- Kč v Hepos Cyklocentrum. Další vítěze potěší hodnotné ceny jako exkurze do Českého rozhlasu, dárkové poukazy na nákup zboží, trička s logem štafety apod. 

To nejdůležitější na závěr – vstup na veletrh i všechny doprovodné akce je zdarma. Aktuální informace k doprovodnému programu hledejte na www.turisturaj.cz.  Záštitu nad letošním veletrhem převzal ministr pro místní rozvoj ČR Mgr. František Lukl, MPA a  generální ředitel agentury CzechTourism Ing. Rostislav Vondruška.

A jestli sdílíte motto rodiny Klusálkových – „Všude dobře, tak co doma?" – tak se určitě na ITEPu zastavte, o inspirace pro cestování tady nouze nebude.