Jak se sbírá elektroodpad v Plzeňském kraji?

obrazek
18. prosince 2013 17:30, aktualizováno 16:30, Šárka Stará

Přes 1170 tun vysloužilých elektrospotřebičů odevzdali za prvních 10 měsíců letošního roku obyvatelé Plzeňského kraje k recyklaci prostřednictvím kolektivního systému ELEKTROWIN.

Tento výsledek řadí Plzeňský kraj na 11. místo v České republice. Pro srovnání – první Středočeši už letos vysbírali téměř 2800 tun, druzí Pražané přes 2500 tun.

Ačkoli je Plzeňský kraj rozlohou v Česku třetí největší, počtem obyvatel je až devátý a hustota zalidnění je druhá nejnižší v zemi. Na každého z nich, za uplynulých deset měsíců připadá přes dvě kila odevzdaných elektrospotřebičů, což znamená devátou příčku.

 


Taťána Pokorná ze společnosti Elektrowin zhodnotila sběr elektroodpadu v Plzeňském kraji za rok 2013.

„Konečný součet k 31. prosinci 2013 ukáže, jestli se podaří vyrovnat loňský výsledek 1308 tun, což představovalo 2,29 kg na obyvatele,“ říká Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu.

Obce letos ušetřily přes osm milionů

ELEKTROWIN poskytuje finanční podporu na další zdokonalování zpětného odběru. Tato podpora činí v Plzeňském kraji každoročně více než 1 250 000 korun.

Obce Plzeňského kraje díky spolupráci s ELEKTROWINem ušetřily v roce 2012 přes 9 000 000 Kč, v roce 2013 zatím 8 249 000 korun. Jsou to peníze, které by bylo nutné vynaložit na sběr a recyklaci elektrozařízení, kdyby neexistoval jejich systém zpětného odběru. Města a obce by tyto náklady musely hradit ze svých rozpočtů.

Spolupráce Plzeňského kraje se společností ELEKTROWIN přináší nejen rozvoj povědomí o recyklaci jako takové, ale hlavně vytváří podmínky k rozvoji sběru elektrozařízení a podporuje aktivní účast obyvatel na třídění a předcházení vzniku odpadů,“ shrnuje přínos spolupráce kraje a kolektivního systému Václav Štekl, člen Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Motivační program odměňuje aktivní města a obce

ELEKTROWIN v roce 2013 ze svého Motivačního programu na základě množství vysbíraných spotřebičů vyplatil 284 546 Kč, o které se podělilo osm měst a obcí. Za celé období fungování Motivačního programu získala nejvíce obec Hromnice, a to částku 60 300 korun. Finance byly použity nejčastěji na nákup stacionárních kontejnerů, zpevnění a rozšíření plochy sběrného místa a také na mechanické zabezpečení.

V rámci všech dosavadních šesti ročníků programu bylo v celé ČR podáno na 530 žádostí městy a obcemi, které tak získaly přes 20 milionů korun.

Se sběrem pomáhají také hasiči, nejvíc odevzdal sbor Milínov

V celé České republice jsou stále významnějšími partnery při sběru vysloužilých elektrozařízení dobrovolní hasiči zapojeni do projektu Recyklujte s hasiči, který organizačně zajišťují kolektivní systémy ELEKTROWIN a Asekol.

Organizováním svozů, technikou i obyčejnou chlapskou silou pomáhají svým sousedům všude tam, kde není sběrný dvůr bezprostředně po ruce.


Milínovští hasiči si vysloužili 5 000 korun. (zleva) starosta krajského sdružení hasičů František Hanus, radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí Václav Štekl, Taťána Pokorná ze společnosti Elektrowin a zástupkyně SDH Milínov.

„V Plzeňském kraji se do projektu zapojilo 62 hasičských sdružení,“ informuje Táňa Pokorná. Loni hasiči v kraji vysbírali 71 tun, za deset měsíců letošního roku je to už 94 tun starého elektra. Nejúspěšnějším sborem v množství elektrozařízení předaných k recyklaci v období jednoho roku se stal SDH Milínov s 8,049 tunami.

„Hasiči podobné akce dělali vždycky. Teď usnadňují svým sousedům odevzdání starých spotřebičů k recyklaci a čerpají za to odměny,“ říká František Hanus, starosta krajského Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Plzeňského kraje.

Soutěžení mezi obcemi

Nová internetová aplikace umožní porovnat výsledky zpětného odběru elektrozařízení mezi obcemi nejen na úrovni regionu a kraje, ale přináší srovnání i s průměrem České republiky. Aplikace je dostupná na webových stránkách ELEKTROWINu.

Stačí jen zadat název obce či města.  Na zobrazených grafech jsou k dispozici dva náhledy na srovnání množství vybraných elektrospotřebičů - záložka srovnání výtěžnosti elektrozařízení (kg/obyvatel/rok) a záložka srovnání hmotnosti elektrozařízení (celkem/tun) za vybraný kraj.

Soutěž měst a obcí za období 1. listopadu 2012 až 30. listopadu 2013 zná své vítěze ve všech třech kategoriích: První kategorii tvoří obce do 2500 obyvatel a jejím vítězem je obec Němčovice s výtěžností 74,28 kg na jednoho obyvatele.


Karel Ferschmann (vpravo), starosta Němčovic, převzal šek na 20 000 korun.

Druhou kategorii tvoří obce nad 2500 obyvatel. Tu, s 5,78 kily na obyvatele, vyhrála obec Blovice.


Šek na 20 000 korun odvezla do Blovic místostarostka Jana Alexyová.

Ve třetí kategorii se soutěží o nejvyšší průměrnou naplněnost WINTEJNERů. Nejlepším výsledkem se může pyšnit obec Horšovský Týn s 6,040 t na obyvatele.  


Dar převzal starosta Horšovského Týna Josef Holeček.

Zpětný odběr podporují i další aktivity

Na podpoře zpětného odběru a recyklace spotřebičů spolupracuje ELEKTROWIN s Plzeňským krajem také prostřednictvím dalších aktivit.

 150 škol v Plzeňském kraji se zapojilo do projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět.

Za přinesený vysloužilý spotřebič se do zoologické a botanické zahrady Plzeň zcela zdarma nebo se slevou podívalo 59 návštěvníků.

 Jak správně nakládat s vysloužilými elektrospotřebiči a odpadem se učilo na 1500 žáků základních škol přímo ve sběrných dvorech pěti měst a obcí v rámci edukačního projektu Zaskočte si pro radu, jak se zbavit odpadu.

Důkazem fungující spolupráce kolektivního systému a kraje je „polepený“ autobus nabádající ke správnému zacházení s vysloužilými elektrospotřebiči.