Jak zatočit se šmejdy?

obrazek
22. května 2013 16:09, aktualizováno 15:09, Mgr. René Zeithaml

Po úspěchu filmu Šmejdi se rozjela PETICE PROTI ŠMEJDůM. Tu podelsal i hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Jestliže i Vy se chcete k petici přidat, můžete ji přijít podepsat do konce května 2013 ve vestibulu na Krajském úřadu Plzeňského kraje, Škroupova 18, Plzeň.

Formulář ke stažení najdete v příloze.

A o čem, že film Šmejdi je?

O manipulaci, nátlaku, ponižování a agresi.

Autoři filmu zachytili skrytými kamerami drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nízkých důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost?

Autorky filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni. Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. Nejdůležitější ambicí filmu je snaha čelit nekalým praktikám osvětou a informováním veřejnosti, se zvláštním důrazem na ohroženou skupinu.

Film Šmejdi vyvolal velký ohlas už při svých předpremiérových uvedeních, a to jak u publika, tak i u odborné filmové kritiky. Na film vstřícně reagovaly i státní orgány. Ministerstvo průmyslu a obchodu přislíbilo prostřednictvím svého ministra na premiéře, že se zasadí o to, aby se živnostenské úřady po celé republice staly kontaktními místy, kam by se mohli senioři, kteří uzavřeli problematické smlouvy, zdarma obracet pro radu a pomoc. Spolupráci při řešení tohoto problému přislíbila i Česká obchodní inspekce, která věří, že negativní dopady nekorektního jednání těchto prodejců by mohly omezit i výrazně vyšší pokuty, udílené ČOI.

Soubory ke stažení