Jednání k rozvoji Železnorudska investoři areálů vítají

obrazek
17. září 2016 09:13, aktualizováno 08:13, Bc. Eva Mertlová

Plzeňský kraj inicioval další pracovní setkání za účelem nalezení společné cesty k rozvoji Šumavy a Železnorudska. Druhé jednání se se uskutečnilo v pátek 16. září 2016, zúčastnili se opět zástupci Správy CHKO a NP Šumava, investorů a podnikatelů regionu, náměstek ministra pro životní prostředí Vladimír Mana, starosta Klatov Rudolf Salvetr a starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. Plzeňský kraj v roli iniciátora byl zastoupen hejtmanem Václavem Šlajsem, jeho náměstkem Ivo Grünerem a radním Václavem Šteklem.

V úvodu setkání představili zástupci sportovních areálů své záměry do budoucna i problémy, které se s nimi vážou. Debata se točila především kolem problémů cestovního ruchu, který je vázán i na znatelný úbytek obyvatelstva v této části Šumavy. Podnikatelé často naráží na nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

"Je třeba podpořit mladé lidi, aby se vraceli na místo, odkud pocházejí. Velká města nabízí pro ně hodně lákadel a venkov jim proti tomu nenabízí srovnatelnou perspektivu. Vylidňování venkova je pro Plzeňský kraj dlouhodobým problémem," uvedl hejtman Václav Šlajs. Jen v letošním roce uvolnil kraj na rozvoj venkova rekordní částku 100 milionů korun.

V závěru setkání se všichni zúčastnění shodli na společném záměru založit regionální sdružení. To by napomohlo jednotlivým obcím i investorům lépe zdolávat překážky na straně administrativní i v případě dotací.

"Plzeňský kraj podpoří iniciativu založení regionálního sdružení, nicméně nemůže řídit jeho kroky a určovat priority Železnorudska. To musí města a obce, ti znají místní potřeby nejlépe," dodal náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Především investoři sportovních areálů přivítali toto druhé setkání. Jeho přínos uznali i do budoucna s tím, že termín dalšího jednání nebyl dnes dohodnut.