Jubilejní ročník FINPEXu v Plzni

obrazek
10. října 2012 14:06, aktualizováno 15. listopadu 2012 14:18,

V úterý 9. října v 10.00 hodin byl v Měšťanské besedě v Plzni zahájen pátý ročník veletrhu realitních, stavebních a investičních příležitostí FINPEX 2012. Veletrh je koncipován jako dvoudenní. V úterý se uskutečnily přednášky a workshopy včetně galavečera, kde byly uděleny ceny Okresní hospodářské komory Plzeňsko. Další den se pro veřejnost otevře v OC Olympia v Plzni výstava prezentačních panelů vystavovatelů a také všech staveb přihlášených do veřejné soutěže Stavba roku Plzeňského kraje za rok 2011.

„Veletrh letos vstoupil do svého pátého ročníku a nás velmi těší, že zájem o setkávání mezi podnikateli zejména z oboru stavitelství a státní správou nepolevuje. Svědčí o tom také čísla. Za pětiletou historii veletrhu se zúčastnilo 192 vystavovatelů a veřejnosti se otevřelo 15 unikátních či neobvyklých staveb,“ vypočítává předseda představenstva Okresní hospodářské komory (OHK) Plzeňsko Miloslav Zeman.

Zájem o účast na veletrhu vítá i hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. „Po pěti letech už lze říci, že veletrh FINPEX se stává tradicí, kterou oceňují jak lidé z podnikatelské sféry, tak zástupci státní správy. Jsem rád, že vzniklo místo, kde je možné podělit se o plány, zkušenosti a záměry ve sféře investic a stavebnictví,“ říká hejtman Milan Chovanec.

Záštitu nad veletrhem FINPEX i letos převzali hejtman Plzeňského kraje a primátor města Plzně Martin Baxa. „Veletrh Finpex, který se stal za dobu svého trvání jednou z velice zajímavých a tradičních akcí podzimu v Plzni, využije letos město k prezentaci přípravy svého nového územního plánu. Jedná se o základní strategický dokument, jejž chceme podnikatelům představit,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

 
slavnostní zahájení veletrhu FINPEX zleva:M.Zeman, náměstek hejtmana J.Struček, primátor M.Baxa

Hostem letošního ročníku veletrhu je Jan Fischer, bývalý premiér České republiky, dlouholetý předseda Českého statistického úřadu a viceprezident EBRD (Evropská banka pro obnovu a rozvoj). Jan Fischer se nejprve dnes ve 14.00 hodin setká s rektorkou Západočeské univerzity Ilonou Mauritzovou a od 16.00 hodin se v rámci veletrhu FINPEX uskuteční v Měšťanské besedě přednáška na téma: Evropské souvislosti české politiky a ekonomiky. První den veletrhu zakončí galavečer, kde budou udělena ocenění OHK Plzeňsko - Za zachování a rozvoj unikátní architektury, Za významný investiční počin v Plzni, Za reprezentaci města Plzně a Plzeňského kraje a také cena pro významnou osobnost města Plzně.  Každoročně se v rámci FINPEXu veřejnosti otevírají zajímavé stavby. Letos mohou zájemci navštívit unikátní projekt planetária a virtuária v plzeňské Techmanii a dva prohlídkové okruhy také zpřístupní projekt Modernizace železničního uzlu Plzeň. K prohlídce, kterou doprovodí odborný výklad, je nutné se přihlásit na www.finpex.cz.

Ve středu 10. října se od 10.30 hodin v OC Olympia v Plzni otevřela výstava veletrhu FINPEX. Výstava prezentuje prostřednictvím panelů všechny vystavovatele veletrhu a také všechny stavby přihlášené do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje za rok 2011. Veřejnosti bude výstava přístupná až do 8. listopadu.

Odborným garantem veletrhu je OHK Plzeňsko. Dalšími spolupořadateli jsou: Odbor regionálního rozvoje Plzeňského kraje, Útvar koncepce a rozvoje města Plzně, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Obec architektů a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků.

Videoreportáž najdete zde.