Kanceláře na české a čínské straně začínají rozvíjet spolupráci

obrazek
15. června 2015 19:27, aktualizováno 18:27, Mgr. Alena Marešová

Na konkrétních krocích vzájemné spolupráce mezi čínskou provincií Zhejiang a Plzeňským krajem se v pondělí 15. června dohodli náměstek hejtmana Ivo Grüner a místopředseda CCPIT (Čínský výbor pro podporu zahraničního obchodu).

Místopředseda CCPIT v úvodu setkání informoval zástupce Plzeňského kraje o úspěchu provincie Zhejiang, která byla vyhodnocena jako jedna z nejlépe se rozvíjejících se míst v Číně a díky tomu se objevují také nové možnosti spolupráce. „Máme zájem o spolupráci s firmami a také například v oblasti služeb. Česká republika a Plzeňský kraj jsou vůbec prvními regiony, kterým spolupráci nabízíme," uvedl místopředseda a dodal, že mají zájem spolupracovat s firmami, které se zabývají jak exportem, tak importem.

Náměstek hejtmana v této souvislosti zmínil zrcadlové kanceláře, které byly v dubnu otevřeny jak na čínské, tak na české straně a jejichž cílem je právě takové možnosti spolupráce hledat. Předseda Asociace hospodářských komor Jihozápad Miloslav Zeman dodal, že kanceláře mají ještě mnoho práce a uvedl konkrétní kroky, které je třeba v brzké době uskutečnit. „Nejprve je potřeba jasná definice úkolů, které budou kanceláře plnit. Jako další krok je nastavení platformy spolupráce s vysokými školami a v neposlední řadě je třeba nastavit komunikaci, aby zájemci z obou regionů měli dostatek informací," vysvětlil Zeman. Proto se připravuje internetový portál, který bude poskytovat informace pro firmy a další subjekty, ale bude zde možné také nabízet zboží a služby. Pilotní verze portálu by měla začít fungovat v září a v listopadu by se měli sejít zástupci obou regionů, aby vyhodnotili fungování portálu.

Zástupcům CCPIT bylo navrženo zapojit se do práce na společném portále a prostřednictvím kanceláří vyhledávat další příležitosti spolupráce. „Budeme očekávat váš návrh na konkrétního zástupce, který bude komunikovat s kanceláří na vaší straně a budeme se těšit na další spolupráci," uzavřel setkání Ivo Grüner.

Fotogalerie: