Kraj chce zvýšit zájem o technické obory

obrazek
12. prosince 2013 11:30, aktualizováno 10:31, Mgr. Jana Filípková

V úterý 10. prosince se z iniciativy Plzeňského kraje a Komise pro podporu technického vzdělávání uskutečnilo setkání ředitelů a výchovných poradců vybraných základních škol se zástupci významných zaměstnavatelů v technických oborech. Jeho cílem je podpořit zájem o technické vzdělávání již na základní škole.

Nejen představitelé Plzeňského kraje, ale i města Plzně se shodli na tom, že je důležité napomoci zvýšit zájem o studium technických oborů a tím i přispět ke zvýšení počtu a kvality odborně erudovaných pracovníků v regionu.

Po představení pracovní skupiny "Komise pro podporu technického vzdělávání v Plzeňském kraji", která vznikla v květnu letošního roku a která má více než tři desítky členů (představitelé významných municipalit, odborníci z řad jejich úřednického aparátu, zástupci jednotlivých stupňů naší vzdělávací soustavy a zástupci zaměstnavatelů), seznámila přítomné vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu KÚPK Jaroslava Havlíčková s programy a činnostmi Plzeňského kraje podporujícími vzdělávání v této oblasti.

Mezi ty tradiční patří rukodělná soutěž "Řemeslo má zlaté dno", která popularizuje řemeslné obory mezi žáky základních a středních škol nebo program "Motivace pro technické vzdělávání", jehož cílem je zvětšit zájem žáků základních škol o studium technických oborů. V letošním roce pak nově vznikl program "Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji", který je zaměřen na spolupráci mezi základní a střední školou. Další aktivitou je soutěž "Technika má zlaté dno" určená pro žáky středních škol či "Technická olympiáda Plzeňského kraje" podporující spolupráci mezi středními školami a Západočeskou univerzitou v Plzni.

"Výše zmíněnými projekty podporujeme spolupráci základních a středních škol, středních škol s univerzitou, středních škol a firem, ale zároveň nasloucháme požadavkům jednotlivých zaměstnavatelů, o čemž svědčí např. v listopadu uzavřená "Dohoda o spolupráci mezi Českým svazem zaměstnavatelů v energetice, Plzeňským krajem a Středním odborným učilištěm elektrotechnickým v Plzni," podotknul Jiří Struček, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti školství, sportu, kultury a cestovního ruchu.

V druhé části dopolední prezentace vystoupili personální ředitelé významných strojírenských firem v regionu jako je Doosan Škoda Power, Škoda Transportation, Škoda JS a Brush SEM. Z jejich úst zaznělo, jaké zaměstnanecké výhody u nich získají potencionální zaměstnanci, kolik současných pracovníků se v příštích letech chystá do důchodu. Zároveň to byl i apel na přítomné představitele základních škol, aby své žáky motivovali ke studiu technických oborů s perspektivou úspěšného zaměstnání.

Prohlídka výrobního provozu Doosan Škoda Power zcela vyvrátila předsudky o špinavé a namáhavé práci v oblasti strojírenství.

„Věřím, že odcházíte s poznatky, které dál předáte nejen svým žákům, ale hlavně jejich rodičům, a své žáky nadané na matematiku a fyziku přivedete ke studiu technických oborů," rozloučil se s téměř 40 zástupci základních škol v prostorách 3D Planetária Techmanie Science Center Jiří Struček.


Pohled do jednacího sálu

 
Z výrobního provozu Doosan Škoda Power


Z výrobního provozu Doosan Škoda Power