Kraj prohloubí spolupráci s městy a obcemi

obrazek
12. prosince 2011 17:29, aktualizováno 07. února 2012 10:48, Mgr. René Zeithaml

Hejtman Milan Chovanec podepsal Memorandum o spolupráci v oblasti veřejné správy se Sdružením měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK). Hlavním cílem Memoranda je prohloubení a zefektivnění vzájemné spolupráce a soulad společného postupu v rámci místní a krajské samosprávy.

Obě strany mají zájem spolupracovat například na příhraničních projektech nebo na jednotném postupu a postoji ve vztahu k připomínkám a případné tvorbě legislativních návrhů, jejichž účinky se odráží ve výkonu veřejné správy měst a obcí.
Konkrétními oblastmi spolupráce jsou především vzdělávání, péče o zdraví, sociální služby, bydlení, doprava a zaměstnanost, ale také spolupráce v oblasti nakládání s odpady, např. při budování integrovaného systému nakládání s komunálními odpady v kraji nebo při společné organizaci a podpoře budování rozvoje sítě sběrných dvorů. Kraj má v úmyslu podílet se také na projektech realizovaných SMOPK, např. semináře, vzdělávání, patronace apod. Plzeňský kraj a SMOPK si budou pomáhat i při dlouhodobém řešení převodů majetku státu na obce a kraje.
Podpis Memoranda potvrdil zájem obou stran rozšiřovat svoji spolupráci.

Milan Chovanec a Jaroslav Perlík, předseda předsednictva SMOPK při podpisu Memoranda


Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje sdružuje více než 170 měst a obcí. Na území Plzeňského kraje jde jednoznačně o největší organizaci sdružující samosprávy měst a obcí. Jedná se o zájmovou, nestranickou a nevládní organizaci. Sdružení bylo založeno v roce 1999.