Krajská rada se sešla se starosty obcí z okresů Klatovy a Domažlice

obrazek
28. června 2013 08:36, aktualizováno 07:36, Šárka Stará

Již potřetí se letos členové krajské rady sešli se starosty, aby jim představili plány v nadcházejícím plánovacím období a prodiskutovali s nimi problémy, na které narážejí při výkonu své funkce. Po Nýřanech a Volduchách se tentokrát setkání, kterého se zúčastnili i poslanci Igor Jakubčík a Karel Šidlo a senátor Jan Látka, konalo ve Švihově a bylo určeno pro starosty obcí z okresů Klatovy a Domažlice.

"Současná destabilita politického prostředí se může promítnout i tak, že se přestane diskutovat o tom, jak se mají v příštím plánovacím období čerpat evropské prostředky a kam a v jakém rozsahu mají směřovat," upozornil v úvodu setkání Milan Chovanec. "Náš společný cíl je získat pro obce i pro kraj větší prostor. Jsme připraveni být koordinátorem, ale bez vašich zkušeností a osobního přístupu to nedokážeme," doplnil hejtman. Nejvíce finančních prostředků bude podle něj potřeba v oblasti silničního hospodářství a vodohospodářství.

Náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a financí Václav Šlajs seznámil starosty s ekonomickou situací kraje. "Kraj má na rok v reálné hodnotě téměř o 900 mil korun méně než před pěti lety, což se musí promítat do jednotlivých resortů a dotýká se to i dotací obcím," uvedl Václav Šlajs.

O nutnosti evropských dotací v oblasti regionálního rozvoje promluvil náměstek hejtmana Ivo Grüner. Ten také poděkoval starostům za účast v soutěži Vesnice roku Plzeňského kraje 2013. "Je potřeba ocenit toho, kdo dělá něco navíc," řekl Ivo Grüner s tím, že kdo se přihlásí do boje o titul v soutěži, má předem slíbené finančí prostředky na to, aby mohl realizovat ve své obci aktivitu, kterou si sám zvolí. Ivo Grüner dále upozornil starosty, že obce mají povinnost mít do roku 2015 vypracovaný územní plán. "Letos jsme poskytli finanční prostředky na tyto účely všem, kdo o ně žádali, a rádi vám pomůžeme i s řešením administrativních problémů, které s tím souvisejí," dodal náměstek Grüner.   

Jaroslav Bauer, náměstek hejtmana pro dopravu, seznámil starosty se situací v oblasti silničního hospodářství. "Škody na silnicích po letošní zimě dělají asi 160 milionů korun, přičemž rozpočet Správy a údržby silnic Plzeňského kraje je přibližně 490 milionů," vedl Jaroslav Bauer. Ten upozornil, že i v důsledku toho bude v letošním roce méně peněz na pozemní práce a budou také omezeny celoplošné opravy silnic. "Povodňové škody na krajských silnicích jsou zhruba 40 milionů korun. Tyto práce provedeme s podporou Státního fondu dopravní infrastruktury," vysvětlil Jaroslav Bauer, který starosty seznámil také se silničními akcemi v okresech Klatovy a Domažlice zařazenými do 21. a 24. výzvy ROP i s akcemi financovanými z rozpočtu Plzeňského kraje.

Náměstek Jaroslav Bauer dále informoval starosty, že na základě výsledků průzkumu v oblasti železniční dopravy dojde od roku 2014 k redukci víkendových a dopoledních spojů, přičemž na jedné železniční trati by se redukce měla týkat jednoho až dvou spojů. "Náklady na úhradu ztráty v železniční dopravě jsou enormní, od roku 2007 jsme došli z 320 milionů na 473 milionů korun, což jsou výdaje, které už kraj neunese," uvedl náměstek Bauer. Promluvil také o uskutečněné modernizaci vozového parku na trati Plzeň - Domažlice i o projektu, který připravuje Plzeňský kraj ve spolupráci s Deutsche Bahn na trati Klatovy - Plattling, kdy budou recipročně zajíždět německé soupravy do Klatov a naopak soupravy Českých drah z Klatov do Plattlingu. Tentýž projekt se, jak náměstek pro dopravu sdělil starostům, připravuje také na trati Domažlice - Furth im Wald. "Děkujeme všem starostům za prostředky, kterými přispíváte na veřejnou dopravu. Jedná se asi o 4 % z celkového objemu, ale i to nám umožňuje zachovávat rozsah dopravy alespoň částečně podle našich představ," uzavřel Jaroslav Bauer.

Oblast investic a majetku představila náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková. O dotačních programech vypisovaných letos v oblasti životního prostředí a o rozdělení finančních prostředků promluvil radní Václav Štekl. "Na řešení škod po povodních vypsalo ministerstvo životního prostředí dva dotační tituly. Jeden se týká výměny kotlů v oblastech postižených povodněmi a je určen samospávným celkům a fyzickým osobám. Připraveno je v něm 100 milionů korun. Žádosti lze podávat až do 30. srpna 2013. Druhým titulem je tzv. rychlá pomoc pro obce zasažené povodněmi. Zde je v první výzvě vymezeno 30 milionů a maximální výše pro jednu obec je 200 tisíc korun. I tento titul běží do 30. srpna," vysvětlil Václav Štekl.

Dotační programy v oblasti sociálních věcí přiblížil radní Zdeněk Honz. Ten také informoval starosty o tom, že dotace ministerstva práce a sociálních věcí určené na dofinancování registrovaných sociálních služeb byly zvýšeny. "Pro Plzeňský kraj se jedná zhruba o navýšení o 23 milionů korun, čímž se dostáváme celkově na 304 miliony korun," uvedl Zdeněk Honz.