Krajský krizový štáb je připraven na hrozbu teroristického útoku

obrazek
21. října 2015 16:23, aktualizováno 15:33, Bc. Eva Mertlová

Výbuch bomby jako následek teroristického útoku v Třemošné u Plzně řešil ve středu 21. října 2015 Krizový štáb Plzeňského kraje společně s dalšími složkami IZS. Simulovaná situace měla v rámci mezinárodně organizovaného cvičení INEX 4 prověřit součinnost všech složek IZS.

V sále zastupitelstva krajského úřadu se sešly krizové štáby Plzeňského kraje, hasičů, policistů, zdravotníků, zástupci Fakultní nemocnice Plzeň, Krajské hygienické stanice a Státní veterinární správy. Nechyběl ani zástupce 1. koronární a vícečetný štáb Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Scénář navozuje teroristický útok

Scénář navodil účastníkům cvičení INEX 4 situaci, kdy ve všední den v dopoledních hodinách terorista nastraží výbušný systém tzv "dirty bomb" nebo-li "špinavou bombu" (bomba, která obsahuje kromě klasické výbušniny také radioaktivní látky za účelem rozptýlení této látky do okolí), tato bomba exploduje na parkovišti u Penny Marketu v Třemošné. V blízkosti supermarketu probíhá na zimním stadionu hokejový turnaj se stovkami účastníků a diváků z řad škol z celé ČR. V blízkosti výbuchu se také nachází sklady ČEPRO a neméně vzdálené jsou rodinné domky se zahradami a dále také bytové domy. Po výbuchu nastává panika mezi lidmi přímo na parkovišti. Dosud neznámá bomba kontaminovala okolí a tzv. mrak postupuje městem. Na místě jsou mrtví, těžce i lehce zranění, o rozsahu kontaminace se prozatím nic neví.

Ochrana obyvatel, vyšetřování, evakuace i dekontaminace

Na takovou modelovou situaci reagovaly všechny krizové štáby. Díky dronům s videokamerou, které zapůjčila Správa informačních technologií města Plzně, měli všichni účastníci cvičení on-line přenos přímo z parkoviště nad supermarketem, kde k útoku došlo. Ihned se v několika krocích rozehrál součinnostní plán všech krizových štábů, které právě díky tomuto cvičení mohou odhalit aktuální nedostatky a předejít tak komplikacím v možné podobné situaci.

"Taková situace má naštěstí nízkou pravděpodobnost realizace, doposud se v Plzeňském kraji nic takového nestalo. Poslední krizovou situací, kterou krizové štáby dobře zvládly, byly povodně roku 2013," uvedl při zahájení ředitel Krajského úřadu Plzeňského kraje Jiří Leščinský.

Fotogalerie