Křesadlo - cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci

obrazek
18. května 2012 14:14, aktualizováno 13:48,

Ve středu 16. května 2012 se na romantickém nádvoří zámečku ve Spáleném Poříčí konal další ročník oceňování dobrovolnické práce v Plzeňském kraji Křesadlo 2012. Letošní ročník organizovala Asociace nestátních neziskových orgnizací Plzeňského kraje (ANNOPK) společně s Regionální dobrovolnickou agenturou DoRA. Záštitu nad akcí převzal hejtman Plzeňského kraje pan Milan Chovanec.

Člen vedení ANNOPK Leoš Kubový obdržel Mimořádné ocenění Křesadlo za realizaci projektu Dobrobus a od žáků 3.A ze Spáleného Poříčí převzal vyzdobenou přilbu, symbolizující jednu z mnoha helem „armády dobrovolníků“.

Zvláštní cena Křesadlo 2012 pak patřila nepomucké kronikářce Alexandře Kovářové, která již 40 let píše a  zdobí kroniku Městu Nepomuk, pomáhá vyhledávat informace kronikářům z okolních vsí, aktivně publikuje, pomáhá organizovat výstavy a připomínat významné mezníky dějin Nepomucka.

Zvláštní cenu si také převzala i skupinka ekologů  ze Spáleného Poříčí pod vedením Ing.Petra Pelikána. Ten získal i jednu ze tří hlavních cen Křesadlo 2012. Druhé si odnesla Vlasta Panošová ze Svazu tělesně postižených Domažlice a třetí Lucie Valouchová ze sdružení EPI Rodina.

Kulturní program během celého odpoledne zajistil divadelní kroužek CSOŠ s ukázkou ze hry Dívčí válka pod vedením Mgr. Hany Čápové a také úžasná dětská kapela Bengál z místní ZŠ.

Samotnému slavnostnímu předávání předcházel happening v zámeckém parku, kde se přestavily plzeňské organizace s působností zasahující i do Spáleného Poříčí. Představeny byly i místní dobrovolnické projekty.

Klatovští dobrovolníci z Regionální dobrovolnické agentury DoRA

Přestože letos nám počasí příliš nepřálo, bylo chladno a 3x nás dokonce spláchly kroupy, na přátelské a uvolněné atmosféře to rozhodně neubralo. Všichni zúčastnění i organizátoři se už těší na další ročník Křesadla, který se bude konat v Újezdu nade Mží.

Za Regionální Dobrovolnickou Agenturu

Mgr. Pavlína Brabcová