Kvalifikovaná pracovní síla v popředí zájmu

obrazek
17. dubna 2015 10:26, aktualizováno 09:26, Mgr. Alena Marešová

Plzeňský kraj společně s Regionalmarketing Oberpfalz in Ostbayern e. V. (Regionální marketing Horní Falc ve východním Bavorsku) představil v úterý 14. dubna 2015 v Chodové Plané za účasti náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast regionální rozvoj, fondy EU a informatiku pana Ivo Grünera a viceprezidenta Vlády Horní Falce a místopředsedy spolku Regionalmarketing Oberpfalz in Ostbayern pana Waltera Jonase „Rozvojový koncept - Zajištění kvalifikovaných pracovních sil ve společném regionu Plzeňský kraj - Horní Falc“, který komplexně mapuje problematiku nedostatku kvalifikovaných pracovních sil ve společném regionu a navrhuje tak možná řešení této důležité přeshraniční otázky.

Rozvojový koncept vznikl v rámci vývojového projektu „Člověk v popředí zájmu,“ který je spolufinancován z prostředků Evropské unie a Státního rozpočtu ČR v rámci Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007 – 2013. Důvodem realizace vývojového projektu „Člověk v popředí zájmu“ byla akutní potřeba řešení rostoucího nedostatku potřebných odborných pracovních sil zejména ve vysoce kvalifikovaných technických oborech, který stojí v protikladu se snižujícím se počtem obyvatel a celkovým demografickým vývojem. Hlavním cílem projektu bylo vypracování již zmiňovaného rozvojového konceptu, určeného speciálně pro přeshraniční region Plzeňský kraj - Horní Falc, který bude hledat možná řešení z pohledu podniků a který bude přizpůsoben specifikám společného regionu.

Při zpracování rozvojového konceptu byla jako první provedena tzv. analýza potenciálů, která odhalila specifické problémy a poukázala na jejich možná řešení. Výsledky analýzy potenciálů byly v průběhu projektu doplněny inputem ze strany všech relevantních aktérů působících ve společném přeshraničním regionu. Důležitým mezníkem projektu se staly také pracovní workshopy, které probíhaly kontinuálně v období od září do prosince 2014. V rámci těchto workshopů se měli možnost setkat, diskutovat a společně najít vhodná řešení odborníci na dané téma. Na zahajovacím workshopu v Regensburgu dne 22. 9. 2014 byla vymezena 4 témata k následnému rozpracování při jednotlivých tematických workshopech. Prvním tematicky zaměřeným workshopem byl workshop Personální a regionální marketing, který proběhl dne 13. 10. 2014 v Alfrédově a jehož hlavním cílem bylo projednání otázky vytvoření společného marketingu pro oba regiony za účelem získání a udržení odborných pracovních sil pro podniky. Následoval workshop Vzdělávání a kvalifikace, který proběhl dne 4. 11. 2014 v Chodové Plané. Na tomto workshopu se řešila především otázka dalšího rozvoje a podpory přeshraničních vzdělávacích struktur ve spolupráci se školami, vysokými školami, podniky a dalšími zařízeními a taktéž posílení výuky němčiny či češtiny na obou stranách hranice. Posledním tematicky zaměřeným workshopem byl Společný pracovní workshop + Kontaktní sítě, který proběhl dne 2. 12. 2014 v Plzni a byl zaměřený zejména na výměnu zkušeností, transfer znalostí a spolupráci mezi regionálními podniky s přeshraničním zaměřením. Po ukončení etapy workshopů bylo již možné odstartovat samotné vypracování Rozvojového konceptu, které bylo doplněno plošným screeningem, rozhovory s odborníky, informacemi z dotazníků se zpětnou vazbou a impulzy od expertů.

Rozvojový koncept vznikl primárně pro potřeby obou partnerů, Plzeňského kraje a Horní Falce. Jeho výsledky mohou být dále využity jako podkladový dokument pro další analýzy a studie v oblasti zajištění dostatku kvalifikovaných pracovníků. Výsledný koncept obsahuje také již konkrétní návrhy na řešení problematiky nedostatku kvalifikovaných pracovních sil, které mohou sloužit aktérům v regionu jako námět pro realizaci konkrétních opatření nebo jako impulz k realizaci nových přeshraničních projektů.

Další informace o projektu a rozvojovém konceptu na http://www.clovekvpopredizajmu.eu/

Fotogalerie: