Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy v Praze oslavila 70 let od svého založení

obrazek
29. září 2015 09:32, aktualizováno 08:32, Mgr. René Zeithaml

Celý letošní rok si Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy v Praze připomíná 70 let od svého založení v roce 1945. Hlavním bodem oslav bylo v pátek 25. září 2015 slavnostní shromáždění akademické obce, hostů a zaměstnanců fakulty v Měšťanské besedě v Plzni. Při této příležitosti byly vybraným osobnostem předány zlaté a stříbrné medaile Univerzity Karlovy a pamětní medaile Lékařské fakulty v Plzni.

Děkan Lékařské fakulty v Plzni prof. MUDr. Boris Kreuzberg, CSc., uvedl: „Dnešní oslava není jen vzpomínkou na události uplynulých sedmdesáti let, ale je zároveň připomenutím nedávného úspěšného rozvoje fakulty s výstavbou Biomedicínského centra a Univerzitního medicínského centra, která významně zvýšila vědecký i pedagogický potenciál fakulty." 

Shromážděné pozdravili také primátor města Plzně Martin Zrzavecký, náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner a ředitel Fakultní nemocnice Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

V zastoupení rektora UK prof. Tomáše Zimy předal prorektor UK prof. Jan Škrha pamětní medaile významným představitelům Lékařské fakulty v Plzni. Zlatou pamětní medaili obdržel doc. RNDr. Pavel Fiala, CSc, stříbrnou pak prof. MUDr. Jan Filipovský, CSc., prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc. a doc. MUDr. Antonín Zicha, CSc.

U příležitosti oslav 70. výročí založení fakulty předal její děkan prof. Kreuzberg pamětní medaile doc. Ing. Jaroslavu Hrabákovi, Ph.D., manažerovi Biomedicínského centra, Ing. Marii Klečkové, tajemnici LFP, doc. MUDr. Aleši Kroužeckému, Ph.D. primáři 1. interní kliniky LFP a FN Plzeň, členu Akademického senátu (AS) LFP, doc. MUDr. Zdeňku Novotnému, CSc., přednostovi Gynekologicko-porodnické kliniky LFP a FN Plzeň, členu AS LFP, členu vědecké rady LFP, Ing. Ivaně Ratajové, vedoucí ekonomického oddělení LFP, doc. MUDr. Tomáši Reischigovi, Ph.D., vedoucímu nefrologického úseku 1. interní kliniky LFP a FN Plzeň, členu AS LFP, doc. MUDr. Tomáši Skalickému, Ph.D., vedoucímu lékaři oddělení jaterní chirurgie na Chirurgické klinice LFP a FN Plzeň, členu AS LFP, MUDr. Václavu Šimánkovi, Ph.D., řediteli FN Plzeň, členu vědecké rady LFP, doc. MUDr. Milanu Štenglovi, Ph.D., vedoucímu Ústavu fyziologie, vědeckému řediteli Biomedicínského centra, místopředsedovi AS LFP, prof. MUDr. Ondřeji Topolčanovi, CSc., přednostovi Centrální laboratoře pro imunoanalýzu LFP a FN Plzeň, náměstkovi ředitele FN pro vědu a výzkum, a PhDr. Daně Zdeňkové, vedoucí Střediska vědeckých informací LFP.

Fotogalerie:

      


Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 3 vysokoškolské ústavy, 6 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou, další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 7.800 zaměstnanců, z toho téměř 4.300 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 52.000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s 661 studijními obory. V bakalářských studijních programech studuje téměř 20.000 studentů, v magisterských téměř 25.000 studentů a v doktorských 8.000 studentů. Téměř 7.500 studentů jsou cizinci. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9.000 studentů, kteří tradičně patří ke skupině obyvatel ČR s nejnižší nezaměstnaností. Nejrůznější kursy celoživotního vzdělávání ročně absolvuje přes 16.000 účastníků. Důraz klade univerzita i na mezinárodní spolupráci s prestižními vzdělávacími a vědeckými institucemi. UK uzavřela více než čtyři stovky bilaterálních smluv a 187 mezinárodních partnerských smluv se zahraničními univerzitami.