Letiště Líně by se mělo proměnit v rozvojovou zónu

obrazek
09. dubna 2015 14:31, aktualizováno 13:31, Mgr. Alena Marešová

Rozvojová zóna s vývojovými a technologickými centry, vzdělávací centrum, business zóna i obchodní centra by měla vzniknout na místě současného areálu letiště Líně. Plán rozvoje a využití letiště v Líních prezentoval ve středu 8. dubna 2015 na krajském úřadě zástupce společnosti Panattoni Europe, která pro Plzeňský kraj studii zpracovávala.

„Chceme, aby území bylo využito a rozvíjeno. První krok k tomu je studie, kterou dnes prostřednictvím společnosti Panattoni Europe překládáme," uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner. Hejtman Václav Šlajs zdůraznil, že kraj chce vybudovat rozvojovou nikoliv průmyslovou zónu se zachováním provozu letecké záchranné služby.

Společné setkání starostů okolních obcí, zástupců města Plzně a dalších dotčených subjektů nad záměrem rozvoje areálu letiště Líně mělo za cíl nejen informovat o plánech kraje, ale také vyslechnout požadavky starostů, co by mělo v zóně být. Na jednání také zazněl požadavek, aby starostové obcí vybrali jednoho zástupce, který společně se zástupci kraje bude jednat na ministerstvu obrany o možnostech převodu letiště Líně do majetku kraje. „Bývalé vedení ministerstva obrany přislíbilo bezúplatný převod letiště. Nové vedení ministerstva nyní vyžaduje studii využitelnosti území," doplnil Grüner. Kraj uvažuje o využití pozemků pro potřeby regionu a nebude žádné pozemky prodávat.

Plocha letiště zaujímá plochu 340 ha, kterou by podle představené studie měly zaplnit stavby jako: vědecko-technické centrum, business park, univerzitní kampus, centrály firem, komerční jednotky, konferenční centrum, logistické objekty a další. Na vše je také navázaná nezbytná infrastruktura a dopravní spojení. V budoucnu je možné, že zde vznikne až 10 tisíc pracovních míst.

Fotogalerie: