Lidé mohou opět navrhovat kandidáty na Cenu hejtmana

obrazek
18. dubna 2012 10:05, aktualizováno 22. května 2012 10:32,

Nominace mohou obyvatelé kraje posílat do konce letošního června na e-mail cenahejtmana@plzensky-kraj.cz nebo na adresu Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor kancelář hejtmana, Škroupova 18, 306 13 Plzeň. Nominováni mohou být pouze obyvatelé Plzeňského kraje za skutky, které se odehrály v loňském roce (2011).

„V dnešní době je potřeba upozornit na tak významné skutky, jako je záchrana lidského života. Lidí, kteří jsou schopni nezištně pomoc, si velmi vážím a myslím si, že si zaslouží ocenění,“ říká hejtman Milan Chovanec.

V uplynulých letech získalo Cenu hejtmana celkem 25 lidí, kteří pomohli člověku v ohrožení života nebo se dlouhodobě věnují charitativní činnosti.

V loňském roce získal ocenění Patrik Novák z Tachova, který pomohl svému strýci při cyklovýletu. Muž spadl z kola a upadl do bezvědomí. Tehdy šestnáctiletý student lesnické školy v Písku okamžitě začal s resuscitací.

Druhou oceněnou byla osmnáctiletá studentka Sportovního gymnázia v Plzni Karolína Šimůnková, která loni na zimním stadionu v Rokycanech zachránila svého spolužáka. Zastavila mu tepenné krvácení do příjezdu záchranářů.

Třetím oceněným zachráncem se stala Sandra Křížková, která pracuje v plzeňských jeslích. Díky její okamžité pomoci přežil dvouletý chlapec. Upadl do bezvědomí a Sandra ho musela oživovat hned dvakrát, než přijela záchranka.

Všichni ocenění si převzali z rukou hejtmana šek na 10 tisíc korun, pamětní list a plaketu.

držitelé Ceny hejtmana za rok 2010-zleva: S.Křížková,P.Novák, K.Šimůnková