Lidé si připomněli výroční vzniku republiky na náměstí T. G. Masaryka

obrazek
29. října 2019 11:50, aktualizováno 05. listopadu 2019 09:56, Mgr. Alena Marešová

V den státního svátku 28. října se tradičně koná vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka v Plzni. I letos si spolu s desítkami lidí připomněli prvního československého prezidenta také zástupci Plzeňského kraje v čele s hejtmanem Josefem Bernardem.

Hejtman ve svém projevu připomenul okamžiky vzniku Československa a dědictví masarykovské republiky a dotknul se také současné situace ve společnosti. „Desinformace, propaganda a lži efektivně využívají nové technologie. Polototalitní mocnosti, které prohrávají v závodě o prosperitu své země, nyní považují za daleko rentabilnější placení armády počítačových trollů namísto armády v tancích. A demokracie tak jako vždy v historii prokazuje svůj dlouhý reflex a strašlivě pomalu hledá účinné nástroje proti této digitální válce. Pevně věřím, že uspěje, tak jako vždy v dějinách. Na nás ale záleží, kde se po tomto soupeření octne naše země. Pevně si přeji, aby to nebylo tam, kde jsme byli před třiceti lety,“ uvedl hejtman ve svém projevu.

Součástí připomínky vzniku republiky před 101 lety byl také slavnostní slib nových členů Městské policie Plzeň. Poté vyšel už tradiční lampionový průvod směrem na náměstí Republiky, kde byly oslavy ukončeny ohňostrojem.

Fotogalerie: