Mapa dopravních nehod v kraji má aktuální data za rok 2016

obrazek
15. února 2017 15:48, aktualizováno 14:48, Mgr. René Zeithaml

Aktualizovaná verze mapy, která zobrazuje dopravní nehodovost na silnicích v Plzeňském kraji je od února k dispozici na webu http://mapy.kr-plzensky.cz/gis/dopravni_nehody. Policie tímto způsobem analyzuje nehodovost v Plzeňském kraji již od roku 2012 v rámci ojedinělého pilotního projektu.

Webovou mapovou službu připravil a publikuje Odbor informatiky Krajského úřadu Plzeňského kraje ve spolupráci s GIS pracovištěm Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. V aktualizované mapě jsou k dispozici údaje za roky 2011 až 2016. U jednotlivých úseků je možné si za jednotlivé roky kliknutím do mapy zjistit informace o počtu lehce zraněných, těžce zraněných, celkové škodě a ohodnocení rizikovosti úseku za daný rok. Samostatně jsou zvýrazněny úseky se smrtelnou nehodou včetně počtu usmrcených osob v daném roce.

„Údaje o dopravních nehodách jsou čerpány z GPS statistik dopravní policie. Vyhodnocení rizikovosti je policejním GIS pracovištěm prováděno za pomoci speciálního algoritmu s důrazem na následky na životě a zdraví, nikoliv pouze v závislosti na prostém počtu nehod," vysvětluje vedoucí Odboru informatiky Krajského úřadu Plzeňského kraje Eliška Pečenková.

Aplikace je provozována jak pro klasické webové prohlížeče na adrese http://mapy.kr-plzensky.cz/gis/dopravni_nehody zároveň je k dispozici i na mobilních zařízeních na adrese http://mapy.kr-plzensky.cz/mobil.

Soubory ke stažení