Maroko je otevřeno spolupráci

obrazek
31. května 2016 16:35, aktualizováno 15:35, Mgr. Alena Marešová

Zástupce Sněmovny Maroka v úterý 31. května 2016 přijal na krajském úřadě hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. Marockou delegaci vedl předseda Výboru pro finance a hospodářský rozvoj Sněmovny Said Khairoun spolu s ministerským radou velvyslanectví Maroka v ČR Abdeslamem Malehem.

V úvodu setkání hejtman krátce představil Plzeňský kraj, zmínil nízkou nezaměstnanost a dobrou ekonomickou kondici kraje a také uvedl země a regiony, se kterými má kraj již navázanou spolupráci. Předseda výboru Said Khairoun poděkoval za přijetí na úřadě, zmínil se o již uskutečněných návštěvách zástupců České republiky v Maroku a vyjádřil přání nadále rozvíjet vztahy mezi Českou republikou a Marokem, které je nyní více otevřeno spolupráci, a to také díky letošní březnové návštěvě marockého krále v České republice. „V současnosti je Maroko rozděleno do 12 krajů, které by v budoucnu rády navázaly spolupráci s regiony také v České republice," uvedl předseda výboru. Ministerský rada tato slova potvrdil s tím, že vztahy mezi Českou republikou a Marokem jsou dlouhodobé již z dob Československa. „Maroko je považováno za bránu Afriky a nyní je otevřeno investicím a rozvíjení spolupráce," řekl ministerský rada Abdeslam Maleh. Zároveň také hejtmana pozval na návštěvu Maroka v listopadu, kdy se tam koná velká konference.

„Česká republika vnímá Maroko jako perspektivní a dynamicky se rozvíjející stát a nabídka na rozvoj spolupráce je vítaná," reagoval hejtman s tím, že spolupráci je nutné rozvíjet nejen v rámci EU, ale také s dalšími zeměmi. „Rizikům, která dnešní svět přináší lze nejlépe čelit vzájemnou spoluprací a komunikací," dodal Václav Šlajs.

Fotogalerie: