Město a kraj jednali nad projekty financované z EU

obrazek
09. listopadu 2015 17:39, aktualizováno 16:51, Mgr. Alena Marešová

Členové Rady Plzeňského kraje a Rady města Plzně v pondělí 9. listopadu 2015 zasedli ke společnému jednání nad společnými projekty financovanými z dotací EU. Velkým tématem byly projekty z oblasti dopravy, zejména výstavba další části západního obchvatu Plzně.

„Při plánování a realizaci projektů financovaných EU je velmi důležitá podpora z města a spolupráce obou subjektů," zdůraznil hejtman Václav Šlajs. Jeho slova potvrdil i primátor města Plzně Martin Zrzavecký, na jehož popud bylo společné setkání realizováno.

Tématem společné diskuze byla výstavba západního obchvatu Plzně a rozdělení financování mezi kraj a město, hovořilo se také o výkupech pozemků pod stavbou a dalších záležitostech souvisejících s budoucím obchvatem. Když půjde vše podle plánu, mělo by se s výstavbou začít v polovině roku 2018. Náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Bauer přítomným představil návrh dopravních staveb, které by chtěl kraj ve spolupráci s městem realizovat. Stejně tak náměstek primátora Petr Náhlík zmínil prioritní stavby pro město, včetně vybudování plánového přestupního uzlu.

Další diskutovanou oblastí bylo školství a možnost podpory technického vzdělávání formou dílen pro žáky, které by mohly vzniknout v plzeňské Techmanii nebo se hovořilo s budoucnosti hvězdárny a planetária v Plzni.

Během setkání přišla řeč také na sociální oblast, a to zejména o spolupráci města, kraje, fakultní nemocnice a ministerstev při budování mezigeneračního bydlení v areálu nemocnice na Borech. V debatě padla zmínka také o problematice bezdomovectví v Plzni a možné spolupráce s krajem.

Na závěr padla zmínka o připravovaných stavbách na území Plzně s ohledem na zajištění zdroje pitné vody a také došlo na téma spalovny odpadů.

Fotogalerie: