Mezinárodní Bienále kresby Plzeň 2015

obrazek
23. října 2015 13:16, aktualizováno 12:16, Mgr. René Zeithaml

U příležitosti roku 2015, kdy se Plzeň stala Evropským hlavním městem kultury 2015, připravilo Bienále kresby Plzeň kolekci mimořádných akcí, které připomínají tradici i současnost výtvarného umění a umělecké tvorby.

Jedná se především o retrospektivní výstavu Jiný pohled a také o outdoorový soubor Vítězové Bienále kresby Plzeň 1996–2014. Mimořádná a svým způsobem unikátní výstava Jiný pohled představí díla 67 výtvarníků, kteří v letech 1996–2014 obdrželi od poroty bienálové soutěže cenu. K vidění jsou i některé tehdy oceněné kresby, ale především jsou představeni umělci a jejich širší tvorba, a to např. malba, grafika, plastika, konceptuální umění, in situ art atp. Výtvarníci tak poskytují relativně celistvý pohled na svoji práci. Akce probíhá do 29. listopadu 2015.

V Západočeském muzeu v Plzni, Galerii města Plzně a v Galerii Jiřího Trnky je vystaveno téměř 200 děl od 67 výtvarných umělců ze 4 kontinentů. Lze konstatovat, že taková monumentální výstava prací širokého teritoriálního záběru se ještě v Plzni či regionu nekonala. Svědčí mimo jiné o významu plzeňské soutěžní přehlídky v jednobarevné kresbě a o renomé, které si Bienále kresby ve světě získalo.

V podstatě poprvé se Plzeň stává místem velkého setkání výtvarných umělců a teoretiků, sdružených v Mezinárodní asociaci umění. Dochází zde k setkání představitelů uměleckých výtvarných organizací z celého světa, kteří se ve velmi naplněném programu také setkali s primátorem města Plzně Martinem Zrzaveckým a se zástupci Plzeňského kraje.

Cíl pořadatelů je ambiciózní, mapuje rovněž téměř 20 let trvání Bienále, dnes již významné mezinárodní soutěžní přehlídky, která se od roku 1996 realizuje v Plzni. U jejího zrodu stál Ak. mal. Jaroslav Zapletal.

Zakladatelskými subjekty, které o rozvoj dodnes pečují, jsou Město Plzeň, Západočeská univerzita, Mezinárodní asociace umění a Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti.

Soutěžní přehlídky vrcholí v každém sudém roce, proto se již také připravuje rok 2016. Bude to jubilejní setkání s kresbou, desáté, které jistě doloží vše, co všechny předcházející ročníky, a to, že kresba i přes všechen technický pokrok zůstala nedílnou součástí umělecké tvorby i v 21. století. Tuto devízu násobí i zaměření na jednobarevnou kresbu, které se nikde jinde ve světě nerealizuje.

Bienále kresby Plzeň také stále více prohlubuje svoji mezinárodní spolupráci. Potěšitelný je zájem mladých tvůrců, nejen studentů uměleckých škol.

Cílem jubilejního 10. ročníku se tak stává připravit vše co nejlépe a přinést do Plzně další zajímavé impulsy pro výtvarnou tvorbu, navázat novou spolupráci a šířit jméno Plzeň v kultuře celého světa.

Podmínky 10. Mezinárodního bienále kresby Plzeň 2016 jsou vyhlášeny právě u příležitosti zahájení výstavy Jiný pohled.

Výstava soutěžních prací se bude konat od 21. září do 6. listopadu 2016. Uzávěrka přijímání kreseb je 31. května 2016.

Fotogalerie: