Ministr Kalousek zařadil Plzeňský kraj do projektu metodiky pro čerpání prostředků z EU

obrazek
20. ledna 2012 13:50, aktualizováno 14. února 2012 09:26,

Ministr financí Miroslav Kalousek projednal s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem zpracování vzorové rozvojové strategie Plzeňského kraje (PK) do roku 2020 hrazené z peněz Evropské unie. Ministerstvo financí zařadilo Plzeňský kraj do skupiny pilotních projektů metodiky přípravy veřejných strategií, podle kterých pak budou regiony čerpat prostředky z EU pro období 2013 až 2020.
Ministerstvo financí si vybralo ze všech 14 krajů právě Plzeňský kraj a poskytne zhruba 2 miliony korun na plánovanou vzorovou rozvojovou strategii PK do roku 2020 hrazené z peněz EU.
„V této chvíli už probíhá výběrové řízení, kdy byly osloveny tři firmy, jejichž reference dávají záruku, že jsou podle této metodiky pilotní projekt schopny zpracovat. Vítězná firma poté ve spolupráci zejména s Plzeňským krajem a EU tuto strategii zpracuje,“ oznámil ministr financí Miroslav Kalousek.
PK je v diskuzi s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem financí déle než rok, kdy byly průběžně zpracovávány priority pro příští plánovací období.
„Priority jsou jednoznačné-silniční síť a nejenom krajská, ale i místní komunikace, to znamená obce, dále je to kanalizace a voda, protože si myslím, že v jednadvacátém století je naší povinností tímto zajistit lidem dobré podmínky pro život,“ říká hejtman Milan Chovanec.
Ministerstvo financí zpracovává celkovou poznávací studii a to nejenom v oblastech krajů, ale i v oblastech ostatních operačních programů.
„My jsme součástí tohoto projektu, který by měl podle slov ministra celkem stát kolem 20 milionů korun a jeden z jeho segmentů, to znamená region, bude zpracováván podle vstupních dat Plzeňského kraje. Po zbytek tohoto a v příštím plánovacím období je pro nás největší prioritou hospodárně vést tento region, tzn. čerpat prostředky do míst, kde je to nejvíc potřeba,“ doplňuje Milan Chovanec.
Ministr Kalousek mimo jiné také pochvalně pohovořil o dalších kladech Plzeňského kraje, jako jsou dobré finanční hospodaření (kraj je jediným nezadluženým) a mimořádně dobře připravený aparát v čerpání financí z Evropských fondů.
Informace o přípravě PK na příští plánovacé období najdete na: /article/urceni-vyznamnosti-prioritnich-oblasti-plzenskeho-kraje-pro-cerpani-evropskych-fondu-po-roce


hejtman M.Chovanec převzal dar-rytinu budovy Ministerstva financí ČR


jednání na KÚPK


M.Chovanec předává ministrovi koš s regionálními potravinami