Mladí sommeliéři získali pro Plzeň zlatou a bronzovou medaili

obrazek
09. října 2017 12:22, aktualizováno 11:22, Mgr. René Zeithaml

V Hotelové škole, U Borského parku v Plzni se 5. října 2017 uskutečnila juniorská soutěž Bohemia Sekt Trophée Sommelier ČR – Talent. V těžké konkurenci získal zlatou medaili Vladimír Přibáň ze 4. ročníku oboru Hotelnictví a cestovní ruch z Hotelové školy Plzeň, U Borského parku a bronzovou medaili získala Anna Rieckelová z 2. ročníku oboru Hotelnictví a cestovní ruch z téže školy.

Do Plzně se sjelo 18 žáků z gastronomických škol z České a Slovenské republiky. Mnoho zajímavých disciplín si zde pro ně připravil garant soutěže David Král (hlavní sommeliér společnosti Bohemia Sekt a nejlepší sommelier ČR). Žáci si museli poradit s rozsáhlým testem, servisem sektu, slepou degustací a popisem dvou vzorků vína před odbornou porotou. Ve finále na žáky čekaly dovednostní úkoly zaměřené na dekantaci červeného vína, rychlý kvíz na znalosti nápojů, snoubení vína s připravenými pokrmy (ústřice, kaviár, šneci) a komunikace s hostem.

Na vše dohlížela odborná porota ve složení Martin Pastyřík (prezident Asociace sommeliérů ČR), David Král (dvojnásobný nejlepší sommeliér ČR), Pavol Velič (trojnásobný vicemistr v sommelierství ČR) a Miroslav Široký (ředitel Hotelové školy Plzeň, U Borského parku 3).

„Je příjemné sledovat, jak se každým rokem viditelně znalosti a dovednosti všech soutěžících zlepšují. Například otázky v testu byly zaměřené na víno a vše s ním spojené nejen z České republiky, ale také z Francie, Německa a Itálie. Test je pro nás učitele a pro žáky vždy inspirací toho, na co se musíme pro příště zaměřit. Každým rokem je tam vždy něco nového a zajímavého. V této soutěži je krásně vidět, že máme na školách mnoho motivovaných a talentovaných žáků v oboru gastronomie,"  uvedl ředitel úspěšné hotelové školy Miroslav Široký.

Fotogalerie: