Na kus řeči s hejtmanem

02. prosince 2011 17:32, aktualizováno 07. února 2012 12:06,

Ve středu 30.11.2011 se uskutečnila první z řady veřejných debat hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance s obyvateli regionu. Tentokrát to bylo s obyvateli jižního Plzeňska v restauraci Spolkový dům v Přešticích. Hlavní témata dotazů na hejtmana, který v září letošního roku „oslavil“ první výročí ve funkci, se týkala zejména rekonstrukce a budování silnic v regionu, zajištění železniční dopravy v regionu i nástupu soukromých dopravců na regionální tratě, zajištění zdravotní péče v regionu.

Debaty, jejímž iniciátorem jsou regionální noviny Deník, se zúčastnilo více než třicet diskutujících z Přeštic i okolí. Pozvání přijali i starostové a místostarostové spádových obcí    z Přeštic přijel Antonín Kmoch, starosta a Jan Königsmark, místostarosta; z Dobřan Marek Sýkora, starosta; ze Stodu Iva Hořanová, místostarostka; z Blovic starosta Pavel Poduška; z Nepomuku starosta Václav Kovář a z Nezvěstic starosta Lukáš Karkoš. Přítomni byli také představitelé Plzeňského kraje a společnosti POVED s.r.o.

 Jestli stát myslí vážně decentralizaci řízení, tedy přenesení zodpovědností na kraje, musí s tím převádět i peníze. Jinak je velmi obtížné i jen udržovat silnice alespoň v použitelném stavu,“ uvedl k tématu oprav silniční sítě v Plzeňském kraji Chovanec. „Změna DPH přinese kraji ztrátu až 50 milionů korun, změna v rozpočtovém určení daní kraj bude stát dalších 25 milionů korun, a takto bych mohl pokračovat dlouho,“ dodal Milan Chovanec k financování.

 K tématu uzavírání některých vybraných oddělení v krajských nemocnicích ve Stodu a v Rokycanech se vyjádřil radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek: „Dva okresy našeho regionu už v současnosti nemají nemocnici. Při zavření dalších oddělení v našich nemocnicích reálně hrozí, že dojde časem k úplnému uzavření obou nemocnic. Dojde k omezení zdravotní péče, zhorší se dostupnost ošetření a zvýší se i nezaměstnanost, protože obě nemocnice jsou významnými zaměstnavateli.“

Máme velký problém s vybudováním kruhového objezdu v Klatovech, který měl za cíl zjednodušit příjezd k nové budově Klatovské nemocnice. Kraj financuje stavbu této budovy částkou okolo 1,4 miliardy Kč a stát nenajde 26 milionů na silnici. Tomu opravdu nerozumím,“ posteskl si k financování ze strany státu náměstek hejtmana Ivo Grüner.  Václav Koubík, radní Plzeňského kraje pro oblast kultury a cestovního ruchu, seznámil přítomné s několika nejvýznamnějšími akcemi jeho resortu – zejména s nedávno ukončeným veletrhem cestovního ruchu ITEP.

Závěr více než dvouhodinového setkání patřil živé a poměrně konstruktivní diskusi i otázkám přítomných.

Ivo Grüner, Milan Chovanec, Václav Šimánek odpovídají na otázky týkající se regionu

hosté setkání v Přešticích