Na „Nerudovce“ představila nejlepší učitelka němčiny svůj projekt

obrazek
13. října 2014 10:27, aktualizováno 09:27, Mgr. Alena Marešová

Nejlepší učitelka němčiny a také iniciátorka projektu Heraus mit der Sprache Hana Kulbálková učí na Střední odborné škole obchodu, užitého umění a designu, Plzeň, Nerudova. Právě na této škole byl ve čtvrtek 9. října slavnostně představen oceněný projekt Heraus mit der Sprache (Sem s řečí), který díky pedagožce škola realizuje.

Projekt samotný a také práci Hany Kubálkové na setkání ocenili zástupci Goethe-Institutu, Velvyslanectví spolkové republiky Německo, Česko-německého fondu budoucnosti a v neposlední řadě zástupci Plzeňského kraje, který střední školu v Nerudově ulici v Plzni zřizuje.


Význam německého jazyka zmínil ve své řeči náměstek hejtmana Jiří Struček.

„Na úspěchu Hany Kubálkové je vidět, že nejlepší učitel němčiny nemusí být nutně z jazykové školy a že máme v kraji opravdu kvalitní jazykové vzdělávání na středních školách, které nejsou výhradně zaměřené na jazyky. Všichni, co jste se rozhodli věnovat němčině a spojit síly s Hanou Kubálkovou, jste se rozhodli správně. Držím palce, aby žáci měli o němčinu nadále zájem," uvedl náměstek hejtmana Jiří Struček. Stoupající zájem o německý jazyk potvrdila ředitelka Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu, Plzeň, Nerudova Marie Klesová: „Podporujeme veškeré aktivity mezinárodní spolupráce a zejména aktivity spojené se studiem němčiny. Těší mě, že se letos o něco zvýšil počet těch, kteří se učí německy, a doufáme, že zájem poroste ještě více."


Představení projektu se uskutečnilo v budově Ateliérů Nerudovky v Plzni.

Důležitost znalosti německého jazyka zdůraznila Radka Štruncová z Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje, a to v souvislosti s vysokým počtem firem v našem regionu, které mají německý kapitál.

Projekt samotný pak představily jak studentky, které se ho zúčastnily, tak také oceněná učitelka. „Dlouhodobý jazykový projekt Heraus mit der Sprache (Sem s řečí) má za cíl kromě vlastní výuky jazyka také posilovat kulturní a sociální vazby. Žáci v rámci projektu vykonávají praxi v německých společnostech a spolupracují s partnerskými školami,“ vysvětlila při slavnostním představení projektu jeho iniciátorka Hana Kubálková. Jak ve své prezentaci žákyně uvedly, v rámci projektu nejvíce spolupracují s partnerskou školou Stoy-Schule v durynské Jeně a další partnerství má škola s bavorským Regensburgem, švýcarským Winterturem či Vídní nebo Salzburgem.


Projekt Sem s řečí představila přítomným oceněná učitelka Hana Kubálková.

Hana Kubálková se díky svému projektu Heraus mit der Sprache (Sem s řečí) stala vítězkou prestižní mezinárodní soutěže o nejlepšího českého učitele němčiny (Deutschlehrerpreis 2013/2014) v kategorii středních škol a gymnázií. „Ceny Deutschlehrerpreis jsou udělovány výjimečným němčinářům, kteří se obzvláště zasloužili o podporu a propagaci německého jazyka," vysvětlil Berthold Franke, ředitel pražského Goethe-Institutu, jenž se do soutěže zapojil jako jedna z pořádajících organizací. „Soutěž o nejlepšího učitele německého jazyka se letos konal podruhé, a to v rámci kampaně Šprechtíme," doplnil Franke.


Podporu při výuce němčiny přislíbil ředitel pražského Goethe-Institutu Berthold Franke.