Na setkání se starosty dorazili zástupci Parlamentu ČR

obrazek
27. dubna 2017 16:18, aktualizováno 28. dubna 2017 07:39, Mgr. Alena Marešová

V pořadí třetí setkání členů Rady Plzeňského kraje se starosty obcí se uskutečnilo ve čtvrtek 27. dubna 2017 v Hrádku u Rokycan. Setkání se zúčastnila také senátorka Milada Emmerová a poslanec Václav Votava. Starostové obcí okresu Rokycany se zajímali zejména o oblast dopravy a zdravotnictví.

Společné setkání tradičně zahájil starosta hostitelské obce, kterým byl tentokrát Jaroslav Perlík. Dále pak jednotliví členové rady v čele se hejtmanem představili svoje rezorty a aktuální dotační programy, které jsou pro obce k dispozici. Při následné debatě se starostové zajímali například o problematiku dopravních staveb a oprav komunikací na území Rokycanska, ale řešila se též dopravní obslužnost v regionu. Dále také starostové požádali o podporu kraje ve věci návrhu změny ve školském zákoně, který od roku 2020 nařizuje přijímat do mateřských školek děti již od dvou let. Obcím jako zřizovatelům mateřských školek přinese toto rozhodnutí velké komplikace.

Dále byla také zmíněna problematika zdravotnictví, kde se řešil zánik ambulancí v odlehlých částech okresu a také dostupnost lékáren. Při debatě došlo také na oblast bývalého vojenského újezdu, kde se podle slov náměstka hejtmana Ivo Grünera pracuje na plánu rozmístění traumabodů, díky kterým by bylo možné přivolat pomoc v oblastech, které nejsou pokryty mobilním telefonním signálem.

Na závěr starosta Rokycan pozval přítomné na událost, kterou město bude hostit v roce 2019. Jedná se o Mistrovství světa v kuželkách, které se bude konat v Rokycanech po dobu pěti týdnů.

Další setkání se starosty se uskuteční 4. května 2017 v Nýrsku, kde se radní setkají se starosty z Klatovska.