Návštěva primátora města Miskolc

obrazek
09. března 2012 14:38, aktualizováno 22. května 2012 10:06, Ing. Milan Kozel

Primátor města Miskolc Ákos Kriza společně s nejvyššími představiteli Miskolce a dopravního podniku města, navštívil hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance. Ten delegaci na krajském úřadu přijal společně s náměstkem primátora města Plzně Martinem Zrzaveckým. Zahraniční delegace do Plzně přijela na prohlídku nových tramvají, které do Maďarska dodá Škoda Transportation.  Nákup 31 vozidel za téměř dvě miliardy korun, je zatím největším kontraktem, jaký byl uzavřen v Maďarsku za uplynulých pět let.společné setkání na krajském úřadu

Hlavním tématem setkání byla veřejná doprava. Představitelé Miskolce a dopravního podniku města si přijeli prohlédnout do závodů Škody Transportation výrobu nových tramvají, které nakoupili. První tramvaje v žlutozelených barvách města Miskolc by Škoda Transportation měla dodat do dvou let od podpisu kontraktu (únor 2012).

„Viděli jsme velmi moderní závod a jsme přesvědčeni, že kvalita vozů bude perfektní. Je dobře, že byl kontrakt uzavřen s firmou, která je nám nejen polohou, ale i smýšlením blízko,“ řekl Ákos Kriza k prohlídce výroby.

Náměstek Martin Zrzavecký a generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard informovali delegaci o provozu plzeňské MHD a o nejvýznamnějších turistických cílech města jako je ZOO a moderní interaktivní muzeum Techmania. 

 „Partnery z Miskolce jsem pozval na podzimní veletrh ITEP do Plzně, aby se zúčastnili jako vystavovatelé. Přislíbili účast s tím, že mají eminentní zájem o to, představit se zde. Byli jsme také požádáni o zprostředkování spolupráce na bázi podnikatelské sféry, tedy společně s obchodní a hospodářskou komorou a spolupráce bude probíhat i v kulturní oblasti v souvislosti s projektem Plzeň, Evropské hlavní město kultury 2015,“ dodává k setkání hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. 

Miskolc (česky a slovensky Miškovec) je město v severním Maďarsku, administrativní centrum župy Borsod-Abaúj-Zemplén. Město má rozlohu 236,68 km² a žije v něm 178 950 obyvatel. Leží na řece Szinva. Miskolc je jedním z center těžkého průmyslu v Maďarsku. 

Maďarsko se v posledních pěti letech stalo pro společnost Škoda Transportation významným odbytištěm. Od roku 2007 dokázala plzeňská firma uspět v tendrech na dodávky elektrické výzbroje pro metro v Budapešti, trolejbusů pro Debrecín, Budapešť a Szeged a nyní i tramvají pro Miskolc. Celková hodnota uzavřených kontraktů dosahuje částky 3,5 miliardy korun.

Primátor maďarského města Miskolc Ákos Kriza při podpisu do pamětní knihy

Primátor maďarského města Miskolc Ákos Kriza při podpisu do pamětní knihy

Ákos Kriza přebírá od hejtmana Milana Chovance koš s regionální potravinou

Ákos Kriza přebírá od hejtmana Milana Chovance koš s regionální potravinou

 

 Foto:Jindra Radová