Návštěva v Bjelovarsko-bilogorské župě v Chorvatsku - čeština na každém kroku

obrazek
27. srpna 2015 16:19, aktualizováno 15:19, Šárka Stará

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs společně se členy rady Milenou Stárkovou a Václavem Šteklem navštívili poslední srpnový týden chorvatský partnerský region - Bjelovarsko-bilogorskou župu. Součástí cesty bylo hned v jejím úvodu setkání se zástupcem velvyslance ČR v Chorvatsku Miroslavem Kolatkou na velvyslanectví v Záhřebu. 

Pak už delegace směřovala do nedaleké Bjelovarsko-bilogorské župy, s níž pojí Plzeňský kraj deklarace o spolupráci z roku 2011. V regionu s počtem obyvatel bezmála 120 tisíc žije přes 7000 Čechů, tedy více než 5% populace celé župy. Zároveň je to 67% všech Čechů žijících v Chorvatsku, což dělá z Bjelovarsko-bilogorské župy středisko českého osídlení v Chorvatsku. Návštěva delegace z Plzeňského kraje tak měla v programu cesty množství míst, kde hlavním komunikačním jazykem není chorvatština, ale čeština.

V Bjelovaru, hlavním městě župy, se hejtman Václav Šlajs setkal se svým protějškem, županem Damirem Bajsem, a dalšími představiteli regionu. Velice vřelé bylo přijetí v kulturním domě krajanského spolku, jednoduše a výstižně nazvaného Česká obec. Zazněly české a moravské písně, tancovalo se a povídalo.

S češtinou se delegace potkala i následující den ve městě Daruvar. Po setkání se starostou Daliborem Rohlíkem následovala prohlídka českých škol - Mateřské školy Ferdy Mravence a Základní školy J. A. Komenského. A protože Plzeň a Plzeňský kraj - to je především pivo, byla delegace pozvána také na návštěvu pivovaru Staročesko.

Fotogalerie: