Německý velvylslanec navštívil Plzeňský kraj

obrazek
15. února 2012 12:12, aktualizováno 21. února 2012 12:57,

Hejtman Milan Chovanec, jeho náměstek Ivo Grüner a radní František Bláha dne 14.2.2012 přivítali na Krajském úřadu Plzeňského kraje velvyslance Spolkové republiky Německo J. E. Detlefa Lingemanna.
„Není náhodou, že jsem tak záhy po nástupu na svou pozici zavítal do Plzeňského kraje. Váš region zaujímá v bilaterálních, ale i v obchodních vztazích velmi významnou roli. Také spolupráce obchodních komor v krajském městě a v Řezně je dobře známá,“ řekl v úvodu setkání Detlef Lingemann.
Velvyslanec seznámil představitele kraje s novou jazykovou kampaní „Šprechtíme“, kterou ještě před návštěvou krajského úřadu prezentoval na společném obědě pozvaným ředitelům Základních škol. Kampaň si klade za cíl zatraktivnit němčinu a posílit zájem žáků a studentů o výuku německého jazyka.
„Znalost němčiny je u nás na dobré úrovni, ale vždy je co zlepšovat. Projekt by měl najít uplatnění zejména v oblasti příhraničí. Projekt jsme připraveni maximálně podpořit a pomoci mu nejen s osvětou, reklamou, ale i v oblasti přeshraniční spolupráce,“ přislíbil hejtman Milan Chovanec velvyslanci.
Hejtman dále velvyslance seznámil s několika projekty přeshraniční spolupráce, jako jsou Plzeňský kraj a Horní Falc-evropští sousedé, Evropský region Dunaj-Vltava, Klidné příhraničí a další. Jako prioritu označil záměr dohodnout se SRN rekonstrukci a elektrifikaci železničního koridoru Mnichov - Regensburg - Furth i.W. - Plzeň – Praha.
Na závěr setkání představitelé Plzeňského kraje pozvali velvyslance Spolkové republiky Německo J. E. Detlefa Lingemanna na mezinárodní konferenci Regionální partnerské fórum , která se uskuteční v Darové ve dnech 21. a 22.5. 2012.


jednání s německým velvyslancem na krajském úřadu


 podpis do pamětní knihy


I.Grüner, D.Lingemann, M.Chovanec, F.Bláha