Nezaměstnanost - téma „Kulatého stolu“

obrazek
03. června 2014 13:28, aktualizováno 12:28, Mgr. René Zeithaml

Nezaměstnanost v Plzeňském kraji, rekvalifikace, tvorba nových pracovních míst nebo podpora technického vzdělávání, to byla témata další debaty u kulatého stolu, která se tentokrát uskutečnila v nových prostorách Akademického centra v Riegrově ulici v Plzni. V pátek 30. května 2014 dopoledne se zde sešli náměstek hejtmana Ivo Güner, zástupkyně Regionální hospodářské komory Věra Sihelská, za plzeňský úřad práce Magdalena Čadová a předseda Regionální rady  odborových svazů ČMKOS Plzeň Jindřich Brabec, aby diskutovali s novináři na téma nezaměstnanosti v Plzeňském kraji.

V Plzeňském kraji problematika nezaměstnanosti není tak palčivá jako v jiných krajích, přesto je dle diskutujících stále ještě co zlepšovat. „Po Praze má Plzeňský kraj druhou nejnižší nezaměstnanost. Situace se zlepšila i na Tachovsku, kde nyní vznikají nové podniky, které budou zaměstnance potřebovat. Svůj podíl na tom má také dobrá spolupráce kraje se Západočeskou univerzitou a hospodářskou komorou, s cílem poskytnout zaměstnavatelů kvalifikovanou pracovní sílu," zhodnotil situaci náměstek hejtmana Ivo Grüner. Jeho slova potvrdila Magdalena Čadová, vedoucí oddělení zaměstnanosti krajské pobočky Úřadu práce v Plzni: „Aktuální výše nezaměstnanosti je v Plzeňském kraji 5,9 procenta, což je o 2 procenta méně, než je republikový průměr. Hlavním důvodem nízké míry nezaměstnanosti jsou sezónní práce, ale také oživení ekonomiky." Předseda Regionální rady  odborových svazů ČMKOS Jindřich Brabec se domnívá, že ještě většímu snížení míry nezaměstnanosti by přispělo omezení přesčasové práce.

Projekty na podporu zaměstnanosti v regionu a uplatnitelnosti na trhu práce realizuje dlouhodobě nejen Plzeňský kraj, ale také Regionální Hospodářská komora Plzeňského kraje. „Jedná se o projekty určené už pro žáky a studenty základních a středních škol, například projekty na podporu technického vzdělávání, soutěže technický dovedností, ale mezi projekty patří také vzdělávání zaměstnanců ve firmách nebo asistenční centrum pro podporu podnikání žen," uvedla finanční manažerka Regionální Hospodářské komory Plzeňského kraje Věra Sihelská. Poptávka po technicky zaměřených pracovnících bude podle náměstka Ivo Günera zejména v nově vznikajících podnicích na Tachovsku. „Nové firmy na Tachovsku budou potřebovat obráběče, kompletátory, ale také svářeče nebo galvanisty. Jedná se o dvě společnosti -  jedna působí v automobilovém průmyslu a druhá firma vyrábí kovový nábytek," uvedl Ivo Grüner.

Při diskuzi byl také zmíněn zájem čínských firem, které vidí na území Plzeňského kraje velký potenciál. Svůj zájem o Plzeň a Plzeňský kraj potvrdili zástupci politické i podnikatelské sféry na čtvrtečním (29. května 2014) Česko-čínském sympoziu o spolupráci mezi Plzeňským krajem a provincií Zhejiang a podnikatelském fóru 2014, jehož se zúčastnila více než stovka čínských firem.

Fotogalerie: