Nominace na Stavbu roku Plzeňského kraje 2017

obrazek
30. dubna 2018 09:40, aktualizováno 25. května 2018 08:22, Mgr. René Zeithaml

Celkem 19 staveb z 28 přihlášených bylo nominováno na titul Stavba roku Plzeňského kraje za rok 2017. Odborná porota zvolila nominace ve všech sedmi soutěžních kategoriích. Veřejnost se také může zapojit do výběru nejpovedenější stavby v Plzeňském kraji. Na základě hlasování, které probíhá na webových stránkách soutěže, bude udělena Cena veřejnosti. Letošní 15. ročník soutěže připomíná stoleté výročí vzniku Československé republiky a lidé mohou hlasovat také pro Stavbu století Plzeňského kraje.

Zástupci sedmičlenné poroty letošního ročníku Stavba roku Plzeňského kraje navštěvovali a posuzovali přihlášené stavby, aby z nich vybrali 19 těch, které se budou ucházet o titul Stavba roku Plzeňského kraje 2017 a další ceny udělované v soutěži. O Ceně veřejnosti rozhodne hlasování, které probíhá do 27. května 2018 na www.stavbarokupk.cz.

Hodnotili jsme stavby kvalitativně srovnatelné s loňským ročníkem a nominace jsme vybrali ve všech soutěžních kategoriích," řekl předseda poroty Miloslav Michalec. Dvě z přihlášených staveb porota přesunula do jiné kategorie přiměřenější jejich charakteru.
 

                    

Vedle staveb, které byly uvedeny do provozu nebo kolaudovány v roce 2017, bude veřejnost moci vybírat také z budov, co v Plzeňském kraji vyrostly během posledních 100 let. Letošní soutěž o Stavbu století Plzeňského kraje iniciovala Okresní hospodářská komora Plzeňsko spolu s vyhlašovateli soutěže, aby připomněli výročí vzniku republiky.

Stavby jsem vybíral s ohledem na stavební kulturu a tradici Plzeňského kraje," vysvětlil Jan Soukup, který výběr deseti objektů navrhl. „Dbal jsem na to, aby šlo o stavby sloužící veřejnosti a aby byly funkčně prověřené. Dalšími kritérii byla kvalitní architektura s nadčasovými prvky a místní význam staveb."

Hlasovat pro Stavbu století Plzeňského kraje je možné rovněž na webových stránkách www.stavbarokupk.cz do 27. května 2018.
 

                      

Vyhlášení titulů Stavba roku Plzeňského kraje 2017, Stavba století Plzeňského kraje, Ceny veřejnosti i ostatních cen proběhne na galavečeru 5. června 2018 v Měšťanské besedě v Plzni.