Nová kampaň varuje před alkoholem za volantem

obrazek
29. srpna 2017 14:18, aktualizováno 13:18, Mgr. Alena Marešová

Policisté v kraji vyhodnotili dopravní nehodovost v souvislosti s alkoholem za sedm měsíců roku 2017 a na základě toho právě spouští novou preventivní kampaň Piješ. Řídíš. Zabíjíš. Kampaň vznikla ve spolupráci krajského ředitelství policie, města Plzně a za finanční podpory Plzeňského kraje. 

Na území Plzeňského kraje evidují policisté za uplynulých sedm měsíců tohoto roku celkem 2 021 dopravních nehod, při kterých bylo usmrceno celkem 34 osob, 45 osob utrpělo těžká a 1 008 osob lehká zranění.  Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku došlo k nárůstu počtu dopravních nehod (+ 133), a zejména pak bohužel i k počtu usmrcených (+ 13). Pokles můžeme naopak konstatovat u těžce zraněných (-23), lehce zraněných (-22) a u výše hmotné škody (- cca 11 mil. Kč).

„Nepříznivý stav stále zaznamenáváme v oblasti užívání alkoholu v silničním provozu. Pokud se budeme zabývat rozborem dopravních nehod (dále DN) od ledna do konce července tohoto roku v souvislosti s alkoholem, pak byla jeho přítomnost zjištěna u 173 viníků těchto událostí. Nejčastěji byl alkohol zjištěn u řidičů motorových vozidel (137 viníků DN), následovali cyklisté (27 viníků DN), chodci byli jako viníci DN v osmi případech pod vlivem alkoholu," říká tisková mluvčí krajského ředitelství policie Martina Korandová. 

Alarmující jsou podle policistů zejména data, která se týkají naměřených hodnot alkoholu u viníků dopravních nehod.  Nejčastěji naměřená hodnota 1,5 promile a více byla zjištěna u 103 viníků DN, v 26 případech byla u viníků těchto událostí zjištěna hodnota v rozmezí 1 až 1,5 promile, naopak nejméně DN pod vlivem alkoholu zavinili účastníci silničního provozu, u kterých byl alkohol prokázán v intervalu do 0,24 promile.

„Problematice zjišťování alkoholu u účastníků silničního provozu se policisté v Plzeňském kraji intenzivně věnují. Jen za posledních sedm měsíců bylo v našem kraji realizováno 96 dopravně bezpečnostních akcí, z nichž se více než polovina z nich zaměřovala na kontrolu přítomnosti alkoholu a jiných návykových látek," pokračuje Korandová. 

S ohledem na skutečnost, že lidé stále v hojné míře usedají za volant motorových vozidel, nebo jsou jinými účastníky silničního provozu, pod vlivem alkoholu, dochází na silnicích Plzeňského kraje k řadě dopravních nehod, které mají mnohdy i tragické následky. Jen za uplynulých sedm měsíců tohoto roku se stalo v našem kraji 33 dopravních nehod s tragickými následky, při kterých zemřelo již 34 osob. U 10 těchto fatálních událostí sehrál svou roli právě alkohol. V několika dalších případech ještě čekáme na výsledky soudních pitev.

„Jelikož je nekázeň účastníků silničního provozu tedy stále vysoká a lidé svým nezodpovědným chováním ohrožují nejen svoje životy a zdraví, ale i životy a zdraví jiných osob, snažíme se na tuto situaci reagovat nejenom represivní činností, ale i řadou preventivních aktivit. Jednou z nich je i nová preventivní kampaň Piješ. Řídíš. Zabíjíš. Ta vznikla za vzájemné spolupráce našeho krajského ředitelství s Odborem bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně a finanční podpory Krajského úřadu Plzeňského kraje,“"vysvětluje Martina Korandová. Cílem této kampaně je zdůraznit veřejnosti rizika spojená s konzumací alkoholu v dopravě a působit tak na řidiče, aby se vyvarovali řízení pod vlivem alkoholu

Fotografie doprovázející informační kampaň: