Nově otevřené expozice v Západočeském muzeu v Plzni lákají milovníky historie

obrazek
24. dubna 2013 16:08, aktualizováno 14. května 2013 13:49, Šárka Stará

"Po sedmdesáti letech otevíráme expozice, které by měly přiblížit veřejnosti, žákům a studentům prostor, kde žijeme, který je naším domovem. Toto poznání v nás jistě podpoří zdraví regionalismus a sepětí s tímto regionem," uvedl během slavnostního otevření ředitel Západočeského muzea v Plzni František Frýda.

Expozice nazvaná Pohledy do minulosti Plzeňského kraje poskytuje ucelený pohled na historický vývoj území Plzeňského kraje a sestává ze dvou částí. Část nazvaná Archeologie seznamuje s pravěkým osídlením jihozápadního území Čech od nejstarších dob do raného středověku, expozice Historie je věnována významným dějinným událostem, které se na území plzeňského regionu odehrály od 10. do pol. 19. století. Obě části výstavy jsou zpracovány moderním, atraktivním způsobem a obsahují řadu interaktivních prvků.


Expozici slavnostně otevřeli (zleva) náměstek hejtmana Ivo Grüner, ředitel Západočeského muzea v Plzni František Frýda a primátor Plzně Martin Baxa.


Otevření se těšilo velkému zájmu návštěvníků.

"Chtěl bych poděkovat všem realizátorům, zaměstnancům muzea a panu řediteli. Projekt byl připraven naprosto zodpovědně, takto by se měly čerpat evropské dotace," řekl při zahájení Ivo Grüner, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro fondy EU a současně předseda Regionální rady ROP NUTS II Jihozápad. Právě z prostředků z 5. výzvy tohoto regionálního operačního programu byla expozice realizována. "Poděkování patří také městu Plzeň za to, že zařadilo Západočeské muzeum do svého prohlídkového okruhu," doplnil Ivo Grüner, který zastupoval také Plzeňský kraj, zřizovatele ZČM.     


Expozice Archeologie nabízí pohled do období pravěkého období osídlení jihozápadních Čech.

 


Náměstek Ivo Grüner při prohlídce expozice.