O pacienty nejlépe pečuje nemocnice v Klatovech

obrazek
26. listopadu 2015 12:36, aktualizováno 11:36, Mgr. Alena Marešová

Klatovská nemocnice získala titul Nemocnice ČR 2015 v kategorii bezpečnost a spokojenost ambulantních pacientů mezi středními a malými nemocnicemi. Ocenění si ve středu 25. listopadu 2015 v Praze převzal od organizátora soutěže organizace Health Care Institute ředitel nemocnice František Lešundák. Řekl, že ocenění je výsledkem týmové práce všech zaměstnanců od primářů až po pracovnice úklidu.

„Je to satisfakce za zvýšené úsilí v posledních letech, které souviselo i s přestěhováním většiny oborů do nové budovy," uvedl František Lešundák. Soutěže se účastní nemocnice z celé republiky. Sledují se zvlášť státem řízená zdravotnická zařízení včetně fakultních nemocnic a zvlášť ostatní nemocnice. Hodnotí se pak v kategoriích ambulantní péče, hospitalizační péče, v oblasti spokojenosti zaměstnanců a v oblasti finančního zdraví. Vyhlašují se jen první tři umístění v každé kategorii. Paralelně se pak ještě sestavuje žebříček za jednotlivé kraje.

Výsledky v oblasti bezpečnosti a spokojenosti pacientů nesestavuje porota, ale závisí přímo na samotných pacientech. Ti v nemocnicích vyplňují dotazníky spokojenosti. Nejlepší známky od ambulantních pacientů obdržela právě Klatovská nemocnice. „Ve sledovaném období od března do srpna vyplnilo v nemocnici dotazníky přes 600 ambulantních pacientů," říká manažerka kvality Klatovské nemocnice Vladimíra Nováčková s tím, že jsou tázáni například na spokojenost s předáváním informací ze strany lékaře či zdravotních sester, na spokojenost s úrovní ošetření, na čekací doby, ale i na čistotu nebo pocit soukromí.

„Je to pro nás historický úspěch. HealthCare Institute připravuje projekt od roku 2006, ale nikdy jsme se ještě mezi první tři na úrovni republiky v žádné kategorii nedostali. A letos rovnou první. Je pro nás čest se pohybovat ve společnosti nemocnic jako je Thomayerova nebo i jihočeské nemocnice, které jsou takovým vzorem úspěšných regionálních nemocnic," dodává ředitel.

Domnívá se, že výsledek mohla ovlivnit i strategie Plzeňského kraje. „Podporuje až nezvykle široký rozsah ambulantní péče i mimo krajské město. Přibližuje tak tu primární péči k pacientům, aby za ni nemuseli dojíždět desítky kilometrů," doplňuje ředitel Lešundák. 


Ocenění převzal ředitel Klatovské nemocnice František Lešundák.
 

Umístění KN v žebříčkách HC Institute projektu Nemocnice ČR 2015

Bezpečnost a spokojenost ambulantních pacientů - oblast ČR, kategorie nestátní nemocnice

1. místo: Klatovská nemocnice, a.s.
2. místo: Šumperská nemocnice a.s.
3. místo: Thomayerova nemocnice

Nejkratší doba čekání z pohledu ambulantních pacientů - ČR, všechny nemocnice 

1. místo: Klatovská nemocnice, a.s.
2. místo: Ústřední vojenská nemocnice
3. místo: Šumperská nemocnice a.s.

Bezpečnost a spokojenost ambulantních pacientů - Plzeňský kraj, všechny nemocnice

1. místo: Klatovská nemocnice, a.s.
2. místo: Domažlická nemocnice, a.s.
3. místo: Stodská nemocnice a.s.

Bezpečnost a spokojenost ambulantních pacientů - Plzeňský kraj, všechny nemocnice

1. místo: Swiss Med Clinic s.r.o.
2. místo: Klatovská nemocnice, a.s.
3. místo: Domažlická nemocnice, a.s.