Občanská iniciativa jde do boje za krajské zdravotnictví

obrazek
18. května 2012 09:52, aktualizováno 11:28,

Rokycany - Nově vzniklá občanská iniciativa „Nechci rodit na silnici“ bojuje za dostupnou zdravotní péči v Plzeňském kraj, a také za zachování gynekologicko-porodnického oddělení Rokycanské nemocnice. Za jejím vznikem stojí starosta Rokycan Ing. Vladimír Šmolík, starosta Stodu Bc. Jiří Vlk a starosta Tachova Mgr. Ladislav Macák

Na zrušení gynekologicko-porodnického oddělení Rokycanské nemocnice trvají zdravotní pojišťovny, které své stanovisko potvrdily koncem ledna na jednání se zástupci Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje. Podle zástupců zdravotních pojišťoven by rodičky z Rokycanska převzaly porodnice v Plzni a Hořovicích.

„Stavíme se jednoznačně za zachování porodnického oddělení v Rokycanské nemocnici. Jeho zrušení by znamenalo, že ročně by až pět set rodiček muselo dojíždět rodit minimálně o 20 kilometrů dál, než dosud. Nechceme, aby ženy rodily na silnici. Navíc uzavření jednoho oddělení může vést nenápadně a postupně k uzavření celé nemocnice. Příkladem toho je nemocnice v Plané,“ vysvětluje starosta Rokycan Vladimír Šmolík.

„Tachovsko je jedním z okresů Plzeňského kraje, který o nemocnici už přišel a řadí se tak mezi unikáty, neboť nemá nemocnici okresního formátu vůbec žádnou. Naše rodičky už tudíž na silnicích rodí. To je důvodem, proč jsem se připojil k iniciativě, neboť vím, že to, co se jednou uzavře, už se nikdy neotevře,“ doplňuje starosta Tachova Ladislav Macák.

Porodnice v Rokycanech je vyhledávaným zařízením, které je vybavené moderními přístroji, nabízí rodinný přístup, klidné prostředí a má kvalifikovaný personál. V roce 2011 zde přišlo na svět 428 dětí.

„Plzeňský kraj je jediný v naší zemi, který ve dvou okresech nemá nemocnici! A přesto se zdravotní pojišťovny i ministr zdravotnictví Leoš Heger snaží uzavírat další oddělení a omezovat další péči v regionu! O další existenci Stodské nemocnice se intenzivně jednalo na začátku tohoto roku a naštěstí se podařilo ji zachránit. I to je důvod, proč mi osud Rokycanské nemocnice není lhostejný,“ uzavírá starosta Stodu Jiří Vlk.

Nechcete rodit na silnici? Podporujete neomezování krajského zdravotnictví a zachování rokycanské porodnice?

Nesouhlasíte s postupem zdravotních pojišťoven a Ministerstva zdravotnictví ČR? Podpořte naši iniciativu svým podpisem pod petici!

Další informace najdete na www.nechciroditnasilnici.ic.cz.

Podpisové archy jsou do 30. června 2012 k dispozici:

  • v nemocnicích v Rokycanech, Stodu a Domažlicích
  • na Městském úřadě v Rokycanech a Stodu

Výčet všech míst naleznete na výše uvedené webové adrese.

Děkujeme Vám za podporu i Váš podpis

Ing. Vladimír Šmolík, starosta města Rokycany

Občan, který služeb krajské nemocnice mnohokrát využil

Soubory ke stažení