Obec Studánka obnovila Kříž s pietou za finanční podpory Plzeňského kraje

obrazek
11. února 2013 09:20, aktualizováno 15. února 2013 14:03, Mgr. René Zeithaml

Od středy 6. února 2013 se obec Studánka může pochlubit tím, že už ji zdobí tři zcela obnovená díla od zručného lidového kameníka Georga Böhma, který před více než 150 lety žil, tvořil a také zemřel ve Studánce. Malé kamenné památky Georga Böhma jsou rozseté po celém Tachovsku i sousedních regionech. Patří k nim kříže, boží muka nebo sochy či sousoší.

Ve Studánce jsou nyní sochy Svatá rodina, Sv. Jiří a Kříž s pietou. Několik desetiletí stály ve Studánce jen zbytky Kříže s pietou. Původní sousoší bylo zcela zničeno. Přesto se obec rozhodla sochu nechat obnovit.

Celkové finanční náklady na její obnovu obec vyčíslila na 210.000 korun. Společně je uhradily Plzeňský kraj (70.000 Kč), Svaz žen Medulky, který přispěl výtěžkem ze Silvestra 2011 a částí se podílela obec.

"S rekonstrukcí Böhmových soch začali spoluobčané v čele s Honzou Práškem. Sehnali dotaci, kamenosochaře Evžena Nikitina z Plané a práci dotáhli do zdárného konce. Já jsem tehdy na obci ještě nepracovala, ale tím, že jsem byla v obchodě,  jsem se stavění zúčastnila. To nadšení lidí bylo úžasné. Klobouk dolů před nimi," říká starostka Studánky Irena Zapletalová o počátcích obnovování první sochy ve Studánce, která byla odhalena při oslavách šestistého výročí obce od první písemné zmínky.


Slavnostního odhalení se zúčastnil i náměstek hejtmana Jiří Struček