Obyvatelé Stříbra mají větší pocit bezpečí

obrazek
03. ledna 2012 17:09, aktualizováno 07. února 2012 08:43,

V ulicích Stříbra hlídá nově pořádek kamerový systém za více než milion a půl.  Částka 1.100.000 korun byla financována z projektu Plzeňský kraj – bezpečný kraj, zbytek uhradilo město. Kamery jsou instalovány v místech, kde se nejčastěji pohybují obyvatelé a návštěvníci města a kde jsou důležité dopravní uzly.
Kamery byly v provozu již několik týdnů zkušebně a dne 3.1.2012 byly oficiálně uvedeny do provozu. V první etapě je instalováno čtrnáct kamer. Vybrána byla problémová místa. Nově je monitorováno Masarykovo náměstí, Plzeňská, Mánesova a Husova ulice, nádvoří před městským muzeem, minoritské zahrady za městským muzeem a kruhový objezd propojující ulice Plzeňská, Benešova, Revoluční a tř. 5. května. Cílem monitorování je snížení pouliční kriminality, výrazné omezení narušování veřejného pořádku, zvýšení bezpečnosti občanů, ochrana majetku, zvýšení ukázněnosti a ohleduplnosti řidičů, záznamy ze zákroků a úkonů strážníků apod.
„Plzeňský kraj v rámci projektu Bezpečný kraj podporuje kamerové systémy v kraji. Je to reakce na zhoršující se bezpečnostní situaci nejenom v kraji, ale i v celé republice. Bohužel musíme z krajských finančních prostředků alespoň částečně sanovat stát. Jde o to, aby kamery sledovaly pohyb ve městě, ale i na dětských hřištích, aby u škol a na dopravních křižovatkách zajišťovaly bezpečnost a nebo dokonce zachránily život. Ve Stříbře jde o první krok tímto směrem,“ konstatuje náměstek hejtmana Ivo Grüner.
Město považuje vybudování systému za důležitý krok.
„K záměru pořídit kamery přistoupilo už předchozí vedení města před rokem a půl. Jde nám především o prevenci kriminality, o bezpečnost obyvatel a ochranu jejich majetku. Už zkušební provoz pomohl odhalit trestnou činnost na území města. Díky pomoci Plzeňského kraje se nám podařilo realizovat první etapu a doufáme, že dojde i na dokončení kamerového systému. V rámci projektu Bezpečný kraj se budeme snažit využít i dalších dílčích projektů jako je eBezpečnost, bezpečnost seniorů a další,“ říká starosta Stříbra Bohuslav Červený. 
Do budoucna osmitisícové město počítá s umístěním dalších 12 kamer.
O tom, že je veřejné prostranství monitorováno, musí být občané města a jeho návštěvníci dostatečně a srozumitelně informováni, například pomocí informační tabule s textem "Tento prostor je pod nepřetržitým dohledem kamer městské policie".
Všechny kamery jsou propojeny páteřní optickou sítí do datového centra pro správu a ukládání informací z MKDS. Přístup k těmto datům je umožněn jak Městské policii Stříbro, tak Policii ČR OOP Stříbro.

tisková konference na radnici ve Stříbře

L.Novák (MěÚ) představuje umístění kamer ve městě

pohled na město Stříbro