Obyvatelům obce Hájek na Domažlicku uleví nový silniční obchvat

obrazek
11. července 2012 06:56, aktualizováno 12. července 2012 09:43, Mgr. René Zeithaml

Řidičům na Domažlicku začal 10. července 2012 sloužit obchvat obce Hájek na trase Kdyně – Všeruby na silnici II/184.

Významně se uleví obyvatelům obce Hájek nedaleko Všerub na Domažlicku. Motoristé, především vzrůstající nákladní doprava projíždějící po silnici mezi Kdyní a Všeruby směrem k hraničnímu přechodu s Německem, už nebudou projíždět jejich obcí, ale minou ji po nově vybudovaném obchvatu. Původní trasa vedla středem obce, rozdělovala ji tak na dvě části. Chodníky v obci neexistují.

Zcela nová vozovka obchvatu o délce 930 metrů byla vybudována za necelý rok. Investorem stavby je Plzeňský kraj. „Původní předpokládané náklady na výstavbu obchvatu 27 miliónů korun se podařilo snížit na 24 miliónů. 85% nákladů, tj. přes 20 miliónů korun, se přitom pokryje díky podpoře z fondů EU prostřednictvím Regionálního programu NUTS II Jihozápad,“ uvedl při slavnostním otevření obchvatu 1. náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast doprava Jaroslav Bauer.


(zleva): Zdeňka Králová (zástupce ředitele Silnice Klatovy, a.s.), Václav Krásnický (místostarosta městyse Všeruby), Ludmila Rousová (starostka městyse Všeruby), Jaroslav Bauer (1. náměstek hejtmana PK pro oblast doprava), Stanislav Liška (generální ředitel SÚSPK), Josef Felber (technický náměstek ředitele SÚSPK)

Nová silnice vede převážně v terénním zářezu, takže hluk doléhající do obce bude minimální. Prakticky eliminováno bude nebezpečí střetu vozidel s chodci.

Zhotovitelem celé stavby byly Silnice Klatovy, a.s.