Osobní vlaky z Plzně začnou zajíždět na zastávku Domažlice-město

obrazek
06. června 2013 11:13, aktualizováno 10:13, Mgr. René Zeithaml

5. června 2013 byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná zastávka Domažlice-město. Díky nasazení moderních vozidel RegioShark na trati Plzeň – Domažlice, novému nástupišti a modernímu zabezpečovacímu zařízení bude možné vlaky zajíždět až do centra Domažlic.

Novinka pro cestující, zajíždění do zastávky Domažlice-město, vstoupí v platnost ode dne vyhlášení, což bude podle předpokladu 1. července 2013. „Zastávku Domažlice-město s plzeňským hlavním nádražím spojí tři páry přímých osobních vlaků. Konkrétně půjde o spoje s odjezdy z plzeňského hlavního nádraží v 5:05, 12:09 a 16:18 a z Domažlic města v 6:52, 13:59 a 17:59. Přesné časy budou k dispozici ve změně jízdního řádu i na webu Českých drah," upřesnil Vladimír Kostelný, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah v Plzni.

Obsluhovat zastávku Domažlice město umožní nasazení nových motorových jednotek LINK II polského výrobce PESA, které mají v síti ČD označení RegioShark. V současné době v pravidelném provozu jezdí na trati Plzeň – Domažlice již všech devět jednotek.


Slavnostního otevření zrekonstruované zastávky Domažlice-město se zúčastnil i náměstek hejtmana PK pro dopravu Jaroslav Bauer

České dráhy nová regionální vozidla pro Plzeňský kraj pořizují v rámci Regionálního operačního programu Jihozápad, a to ve 2 projektech: 6 jednotek v programu Moderní železniční vozidla pro Plzeňský kraj a 1 jednotku v programu Moderní železniční vozidla pro Plzeňský kraj II. Cena motorové jednotky činí 64 milionů Kč, podíl dotace na jednotku dosahuje výše až 35 %.

Maximální rychlost jednotek RegioShark je 120 km/h, délka vlaku je 44 metrů, počet míst k sezení je 120, z toho je 15 sedaček sklopných a 9 míst je v 1. třídě, celková kapacita vlaku je 240 osob. Vlak je vybaven uzavřeným systémem WC v bezbariérové úpravě, prostorem pro jízdní kola, klimatizací, audiovizuálním informačním systémem a možností připojení Wi-Fi. Výkon vlaku je téměř 800 kW.