Partneři z Bjelovarsko-bilogorské župy získávali v Plzeňském kraji zkušenosti s čerpáním fondů EU

obrazek
25. července 2014 13:34, aktualizováno 12:34, Mgr. Milada Soukupová

Do Plzeňského kraje přijeli ve dnech 15. – 17. července 2014 načerpat cenné zkušenosti se získáváním prostředků z fondů EU členové delegace z Chorvatské republiky z partnerského regionu Bjelovarsko-bilogorské župy.

Pracovníci Odboru fondů a programů EU Krajského úřadu Plzeňského kraje a územního pracoviště Úřadu Regionální rady ROP Jihozápad v Plzni seznámili své kolegy s možnostmi čerpání a využití fondů EU jak v obecné rovině, tak v praxi. Kolegové z chorvatského regionu ocenili zejména praktické informace a prezentace úspěšných projektů Plzeňského kraje. V rámci návštěvy se diskutovalo také o možnostech rozšíření spolupráce v oblasti cestovního ruchu a možnosti zúčastnit se projektu Plzeň -  Evropské město kultury 2015.

Delegace v rámci svého programu v Plzeňském kraji navštívila nově otevřené planetárium v Techmania Science Centre Plzeň, které bylo částečně hrazeno z fondů EU z Operačního programu Věda a výzkum pro inovace, a starou židovskou synagogu, jejíž rekonstrukce byla rovněž spolufinancována z prostředků EU z Integrovaného operačního programu. V rámci prohlídky města Plzně navštívili naši krajané také Velkou synagogu, chrám sv. Bartoloměje a z plzeňské věže se jim při krásné viditelnosti rozprostřel výhled do celého kraje. Jelikož členové delegace pocházejí převážně z oblasti města Daruvar, kde se vaří Staročeško pivo již od roku 1840 a chmel se dováží ze Žatce, prohlídli si se zájmem v Plzeňském Prazdroji výrobu našeho nejznámějšího zdejšího produktu  a  "plzeňské"  ochutnali přímo místních sklepích. Na závěr návštěvy delegace zavítala na zámek Kozel a v programu nechyběla ani prohlídka místního úspěšného závodu Bohemia Sekt ve Starém Plzenci.

Od roku 2011, kdy byla podepsána partnerská dohoda s Bjelovarsko-bilogorskou župou, podporuje Plzeňský kraj aktivně projekty a akce, které přispívají k zachování české kultury a českého jazyka v tomto regionu, kde české tradice a zvyky jsou stále živé.

„Spolupráce s Českou republikou je na dobré úrovni," uvádí Eleonora Janotová, ředitelka české školy v Daruvaru, bývalá dlouholetá předsedkyně Svazu Čechů v Chorvatsku ve svém článku "Česká menšina v Chorvatsku a kultura". „Snažíme se působit tak, aby se žádný příslušník české menšiny nezřekl svých českých kořenů, naopak, aby se k nim hrdě hlásil. Naše budoucnost je závislá na dalším financování. Otázkou je, co nás čeká vstupem Chorvatska do EU. Spoléháme na vstřícnost a podporu ČR," dodává v článku.

Největší česká menšina v Chorvatsku žije v Bjelovarsko-bilogorské župě, konkrétně v městě Daruvar. V mnoha tamních obcích se dodnes mluví česky, udržují se české zvyky a tradice a  v některých obcích a městech navštěvují děti dokonce českou školu i školku. Na udržování české kultury a českého jazyka se podílejí také tzv. "české besedy", které zastřešuje Svaz Čechů v Chorvatsku se sídlem v Daruvaru. Nezanedbatelným článkem je i půlhodinové denní vysílání Radia Daruvar v češtině, činnost vydavatelství Jednota a v neposlední řadě také zájem a práce českých učitelů a dobrovolníků, kteří vedou děti k zájmovým činnostem v hudebních, folklórních, výtvarných a divadelních kroužcích. Například Česká obec Bjelovar oslavila minulý rok 95. výročí založení a v současnosti má tento spolek kolem 300 členů a osm zájmových kroužků. V době vzniku spolku fungovala loutková, hudební, folklórní i divadelní skupina. Jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí představují pro naše krajany "Dožínky", které se pořádají jednou za dva roky vždy v jiné české vesnici. V sobotu 19. července 2014, proběhly v malé obci Kaptol v sousední Požežsko-slavonské župě.  Ani tentokrát na nich nechyběli naši krajané z Daruvaru nebo obce Končenice. V krásném letním počasí během letošních dožínek vystoupilo takřka neuvěřitelných 1.100 tanečníků, zpěváků a hudebníků, kteří diváky potěšili krásnými kroji, výkony i nadšením.

Další informace o Dožínkách 2014 v Kaptolu najdete ZDE.

V polovině srpna zavítá do Plzeňského kraje poznávat pamětihodnosti, krásy přírody, české tradice a zvyky plzeňského regionu v rámci své dovolené skupina asi dvaceti krajanů z Bjelovarsko-bilogorské župy.

Fotogalerie: