Pilsen-Zhejiang Youth Entrepreneurship and Innovation Symposium konané v rámci Česko-čínského ekonomického fóra

obrazek
04. června 2014 15:10, aktualizováno 14:10, Mgr. René Zeithaml

Ve čtvrtek 29. května 2014 proběhlo Pilsen-Zhejiang Youth Entrepreneurship and Innovation Symposium, které pořádalo JCI West Bohemia ve spolupráci s Plzeňským krajem. Akce, která byla určena pro mladé podnikatele z čínské provincie Zhejiang, členy organizace Zhejiang Youth Federation, se stala doprovodnou aktivitou v rámci Česko-čínského ekonomického fóra, které pořádal Plzeňský kraj s Asociací hospodářských komor Jihozápad.

Zhejiang Youth Federation sdružuje více než pět stovek jednotlivých a 15 kolektivních členů a klade si za cíl podporovat mladé začínající ambiciozní podnikatele, především úspěšné absolventy univerzit, v jejich růstu a podporovat jejich vstup zejména do oborů s vysokou přidanou hodnotou. 

Cílem sympozia mladých podnikatelů bylo nejen vzájemné představení podnikatelského prostředí Plzeňského kraje a čtvrté největší čínské provincie Zhejiang, která čítá na 60 mil. obyvatel, ale i navázání spolupráce v oblasti kulturní a vzdělávací”, uvedla hlavní organizátorka, moderátorka akce a viceprezidentka Blanka Bendlová a dodala, že Čína je zemí nepřeberného množství příležitostí a je potřeba, aby i podnikatelé z Plzeňského kraje tyto příležitosti a možnosti nepodceňovali.

Akce byla zahájena guvernérem čínské provincie Zhejiang Li Qiangem a hejtmanem Plzeňského kraje Václavem Šlajsem. Guvernér provincie nabídl pěti českých studentům stipendia na místní prestižní čínské univerzitě. 
Součástí dopoledního symposia byly také příspěvky zástupců českých a čínských firem, kteří mají zájem o vzájemnou spolupráci, či již mají zkušenosti s podnikáním v obou zemích. Českou republiku mám rád, jezdím sem obchodně od roku 2002, na Praze 6 mám dokonce koupený dům”, řekl prezentující účastník delegace Zheijang Youth Federation a majitel Guohe Holding Group. Co., Ltd. Chen Naike. Jeho společnost hledá další obchodní partnery a příležitosti zejména v oblasti logistiky, cestovního ruchu a hotelnictví.

Na programu sympozia byla také "ochutnávka"  tradiční české a čínskou kultury v podobě hudebního vystoupení Plzeňského folklorního souboru a hry na tradiční čínský nástroj.

Formální program pokračoval návštěvou Západočeské univerzity v Plzni, kde byla účastníkům představena zejména nová výzkumná centra, dále prohlídkou plzeňské Škody Transportation a pivovaru Plzeňský Prazdroj. Celodenní setkání pak bylo zakončeno příjemnou večeří v typické plzeňské restauraci.