Platy zaměstnanců v sociální oblasti vloni vzrostly

obrazek
03. února 2016 18:11, aktualizováno 17:11, Mgr. Alena Marešová

Platové záležitosti, příspěvky na péči, navýšení důchodů nebo stravování. To byla hlavní témata diskuzí hejtmana se zaměstnanci a také klienty domovů seniorů na Domažlicku. Hejtman spolu s radními Zdeňkem Honzem a Jaroslavem Šobrem ve středu 3. února 2016 navštívili Domov Černovice, Domov pro seniory Domažlice a Dům seniorů Kdyně.

Návštěvu zahájil hejtman s radními v Domově v Černovicích, kde je přivítal vedoucí domova Jaromír Jirka. Na začátku návštěvy byla připravena v jídelně objektu debata s klienty, při které se hovořilo o financích na sociální služby, příspěvku na péči a také například o čekacích lhůtách na jednolůžkové pokoje. Následovala debata se zaměstnanci, kde hejtman zmínil nárůst platů pracovníků v sociálních službách. „Velmi si vážím vaší práce a do budoucna mohu přislíbit, že budeme usilovat o to, aby platy pracovníků v našich zařízeních sociálních služeb rostly. Takovým poděkováním za práci byl jednorázový příspěvek na konci loňského roku," uvedl hejtman Václav Šlajs. Plzeňský kraj zřizuje 12 zařízení pro seniory a podle statistik v posledních letech pracovníci těchto zařízení zaznamenali nárůst platů, tento trend chce vedení kraje do budoucna udržet.

Domov pro seniory Domažlice, pod který spadá Domov Černovice, byl další zastávkou hejtmana a členů rady. Na úvod ředitelka domova Marie Turková seznámila hejtmana s údaji týkající se počtu zaměstnanců, klientů a s hospodařením domova. V současné době v domově pobývá 130 klientů, o které se stará 66 zaměstnanců. Jedním z témat společné diskuze bylo využití objektu v Břetislavově ulici v Domažlicích. Poté následovalo setkání se zaměstnanci a také klienty, přičemž tématem bylo opět financování sociálních služeb, platy zaměstnanců nebo zvyšování důchodů. Při setkání také zazněly komentáře ke stravování a nabídce jídel pro klienty.

Poslední zastávkou byl Dům seniorů Kdyně, který využívá 104 klientů a kde pracuje 73 zaměstnanců. Hejtmana a členy rady uvedla do domova ředitelka Lucie Víznerová, která se členy rady hovořila o platech zaměstnanců a také službách, které dům klientům poskytuje. Nechyběla ani debata se zaměstnanci a setkání s klienty. Dům seniorů Kdyně je pětihvězdičkovým domovem. Toto nejvyšší ocenění v rámci projektu „Značka kvality" získal jako první domov v Plzeňském kraji. Pět hvězdiček bylo Domovu uděleno za ubytování, stravování, kulturu a volný čas, partnerství a péči.

Fotogalerie: