Plzeň hostila finále Evropského poháru koloběžek

obrazek
10. září 2012 12:15, aktualizováno 11:15, Šárka Stará

Program začal v pátek 7. září odpoledne divácky velmi atraktivním sprintem v centru města Plzně - ve Smetanových a Kopeckého sadech. Napínavý závod vyřazovacích rozjížděk odstartoval Jiří Struček, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti školství, mládež, sport a ekonomika. V pauze před finálovými boji dostaly pro svůj koloběžkový závod prostor děti. A pak již byla na řadě finále. V ženách jasně zvítězila Holanďanka Maxime Rejine před českou závodnicí Lucií Gazárkovou a třetí Holanďankou Rosane Tiemens. Na Plzeňanku Patricii Kadlecovou zůstalo čtvrté místo. V mužích převedli parádní souboj o vítězství čeští závodníci Tomáš Pelc a Michal Špinka. Vítězství pro sebe rozhodl v posledním kole Tomáš Pelc, třetí s mírným odstupem dojel Roel van der Velde z Holandska a čtvrtý Tomáš Bárta.


Náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček odstartoval závod vyřazovacích rozjížděk. 

Víkendové závody byly pak velikým představením domácího závodníka Ladislava Provoda a v ženách Holanďanky Maxime Rejine. Oba závodníci zvítězili jak v sobotní časovce a v nedělním dlouhém závodě, tak i ve štafetách s týmovými kolegy.

Sobotní program proběhl na uzavřených komunikacích za konečnou stanicí tramvaje č. 4 Plzni - Košutce směrem na Záluží a Ledce. První v programu byla časovka na 10 km, v 18:30 odstartovaly atraktivní štafety na 15 minut + 1 kolo. V časovce dominovali domácí plzeňští závodníci, kteří obsadili kompletní stupně vítězů. Zvítězil Ladislav Provod před mladým plzeňským talentem Markem Kadlecem a třetím Karlem Cvalínem. V ženách přidala další zlatou medaili Rosanne Reijne, druhou příčku obsadila Michaela Balatková a bronz si odnesla Šárka Waldhauzerová. Štafety byly pak jasnou záležitostí plzeňských závodníků z pořádajícího KK Plzeň, české ženy skončily druhé za holandskými favoritkami.


Hojná účast závodníků a slunečné počasí - takové bylo finále Evropského poháru koloběžek. 

V neděli 9. září dopoledne vyvrcholil celý Evropský pohár náročným dlouhým závodem s hromadným startem opět na uzavřené silnici za konečnou stanicí tramvaje č. 4 Plzni - Košutce směrem na Záluží.  V ženách stejně jako ve sprintu a časovce zvítězila holandská reprezentantka Maxime Reijne před nejlepší českou ženou Michalelou Balatkovou a třetí Lucií Gazárkovou. V mužích se hned na sedmém kilometru odpoutala od vedoucí skupiny dvojice českých závodníků Provod a Kadlec. Plzeňský junior Kadlec však neudržel nasazené tempo a postupně se propadal. Výborně naopak rozvrh síly holandský reprezentant Martjin Tiemens, který skončil druhý. Tiemensovi druhé místo v závodě stačilo k celkovému vítězství v Evropském poháru. V ženách celkově Evropský pohár vyhrála i bez účasti ve finále Rosane Reijne před svojí sestrou Maxime Reijne, která si naopak celkové druhé místo vybojovala až výkony v Plzni. Své kategorie měli v závodech i kadeti, junioři a veteráni. V juniorech podtrhl domácí úspěchy celkovým vítězstvím v Evropský poháru Marek Kadlec.


Jako v každých závodech šlo i v Evropském poháru koloběžek o vteřiny.  

„Naši závodníci převedli, že patří ve světě k nejlepším, a i organizaci náročného programu jsme přes drobná zaváhání celkově úspěšně zvládli,“ dodává za unavené, ale spokojené  pořadatele Petr Pešta.