Plzeňská karta a JIS karta nově jako čtenářský průkaz

obrazek
12. prosince 2012 10:44, aktualizováno 06. února 2013 22:38, Šárka Stará

Držitelé JIS karty nebo Plzeňské karty mají nově možnost nechat si ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje kartu zaregistrovat jako čtenářský průkaz. Pro čtenáře, kteří chtějí i nadále používat klasický čtenářský průkaz nebo uvedené karty nevlastní, se nic nemění. Knihovna nabízí tuto službu lidem, kteří o ni projeví zájem. Z těch, kteří si nechají zaregistrovat jednu z uvedených karet jako čtenářský průkaz do 31. ledna, navíc ZČU a PMDP vylosují každý jednoho výherce elektronické čtečky knih.


Na tiskové konferenci (zprava) generální ředitel PMDP Michal Kraus, rektorka ZČU Ilona Mauritzová, náměstek hejtmana pro oblasti školství, sport, kultura a cestovní ruch Jiří Struček a ředitel Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Daniel Bechný představili projekt slučování karet. 

V praxi to znamená, že držitelé Plzeňské karty nebo JIS karty již nebudou potřebovat stávající čtenářský průkaz s čárovým kódem. Výhodou je spojení dvou až tří karet do karty jedné. Vzhledem k tomu, že na obou čipových kartách je i fotografie a jméno oprávněného držitele, nabízí se tak i vysoká ochrana proti zneužití cizí osobou,“ vysvětlil ředitel knihovny Daniel Bechný.

Univerzitní kartu používají studenti i zaměstnanci každý den, je pro ně klíčem k mnoha univerzitním službám. A je určitě přínosné, aby jim stejná karta posloužila i mimo univerzitu. Přirozenou volbou pak byla Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, kterou naši studenti i zaměstnanci často využívají,“ uvedla rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová.

Michal Kraus, generální ředitel PMDP, hodnotí tento projekt jako další plus pro držitele Plzeňských karet: „V současné době je mezi lidmi přes 200 tisíc aktivně využívaných Plzeňských karet a jednoznačně lze říci, že tato nová funkcionalita Plzeňské karty přináší jejímu majiteli další komfort s ní spojený.“


(zleva) Rektorka ZČU Ilona Mauritzová, generální ředitel PMDP Michal Kraus, ředitel Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Daniel Bechný a náměstek hejtmana pro oblasti školství, sport, kultura a cestovní ruch Jiří Struček ukázli, že knihy si již lze půjčit na Plzeňskou kartu.

Tzv. JIS (Jednotný identifikační systém) karta slouží jako průkaz studentů a zaměstnanců Západočeské univerzity. Umožňuje vstup do budov ZČU, stravování v menzách, půjčování knih v univerzitní knihovně, samoobslužné kopírování či tisk a další služby. 

Plzeňská karta je čipová karta, která usnadňuje přístup k mnoha městským službám. Je možné na ni nahrát v elektronické formě předplatné nebo vložit hotovost (plní funkci tzv. elektronické peněženky).  Karta pak slouží pro nákup jízdenek MHD ve vozech, pro rezervaci vstupenek na kulturní pořady vybraných institucí nebo jako platební prostředek u vybraných nápojových a svačinových automatů. Dále ji lze užít i jako knihovní průkaz či slevovou kartu v rámci bonusového programu.


Náměstek hejtmana Jiří Struček při názorné ukázce použití Plzeňské karty ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.