Plzeňský kraj je třetí nejlepší místo pro život v ČR

obrazek
26. listopadu 2015 13:47, aktualizováno 27. listopadu 2015 12:24, Mgr. Alena Marešová

Plzeňský kraj se opět umístil mezi prvními třemi kraji v České republice, kde se lidem nejlépe žije. V loňském roce Plzeňský kraj zvítězil, letos náš region předběhla Praha a Královéhradecký kraj. Výzkum provádí každoročně projekt Místo pro život a podklady pro hodnocení tvoří jak statistická data, názor kolegia odborníků, tak výsledky průzkumu mezi obyvateli všech krajů.

U Plzeňského kraje byla dobře hodnocena například oblast péče o děti a vzdělávání, průzkum ocenil také dobré pracovní podmínky v regionu. „Obyvatelé mají i spoustu možností, kam vyrazit za kulturou nebo sportem. Lidé z Plzeňského kraje jsou zároveň šetrní k okolnímu prostředí a vyprodukují nejméně odpadu. Přestože firmy v kraji naopak "vyrobí" více odpadu než firmy v jiných regionech, Plzeňský kraj má zároveň třetí nejvyšší investice do životního prostředí," uvádí se ve výsledcích průzkumu. Jako problematickou odborníci uváděli infrastrukturu, až 16 procent lidí nemá přístup k pitné vodě a silnic a dálnic je o 30 procent méně než jinde.

„Považuji to za další úspěch pro Plzeňský kraj. Po dobu pěti let se v tomto průzkumu umisťujeme na medailových pozicích. Nedostatky, které autoři výzkumu Plzeňskému kraji vytýkají, se opakují a my se snažíme situaci zlepšovat. Jen za poslední tři roky šly na údržbu, opravy a rekonstrukce silnic čtyři miliardy korun,“ říká hejtman Václav Šlajs a dodává, že se v kraji za poslední rok zlepšilo například napojení na vodovod o 4,5 % a o celých 8 % se zlepšilo napojení na kanalizaci. „Jsme řídce osídlený kraj a budování infrastruktury je proto mnohem nákladnější a obtížnější než v hustě osídlených oblastech," vysvětluje hejtman. Kraj si ovšem velmi dobře stojí v oblasti bezpečnosti, kdy si drží stále republikově druhou příčku v objasněnosti trestních činů a i další statistická data jsou pro kraj velmi příznivá. „Je to pro nás závazek do budoucna a i nadále se budeme snažit o to, aby se lidem v našem kraji dobře žilo," uzavírá hejtman.

Jak autoři průzkumu odůvodňují vítězství Prahy? „Práce se v Praze shání daleko snáze než v jiných regionech, průměrná mzda je nejvyšší v zemi, zdravotní péče je na lepší úrovni než ve většině dalších krajů a v neposlední řadě se hlavní město pyšní velkým počtem spolků, nadací a občansky prospěšných organizací," odůvodnili výsledek. I Praha má ale své mínusy. Je to kriminalita znečištění ovzduší a téměř o 71 procent méně zeleně než ve zbytku země.

Druhý Královéhradecký kraj dobře obstál v oblastech zdravotní a sociální sféry a v kvalitě pracovních podmínek. Vysoká je zde míra bezbariérovosti, nízká průměrná nemocnost a druhý nejvyšší počet lékáren. Zároveň kraj vede v recyklaci odpadu a počtu kulturních institucí. Problémem zůstává nezaměstnanost lidí do 24 let.

Ocenění pro nejlepší regiony České republiky se předávalo ve středu 25. listopadu 2015 v Praze. Za Plzeňský kraj cenu přebíral náměstek hejtmana Jaroslav Bauer, náměstkyně Zdeňka Lišková a radní Jaroslav Šobr.

Kraj: Podíl vůči nejlepšímu výsledku:
1. Hlavní město Praha 100
2. Královéhradecký kraj 96,7
3. Plzeňský kraj 95,6
4. Liberecký kraj 91,3
5. Jihočeský kraj 90,1
6. Vysočina 87,8
7. - 8. Zlínský kraj 86
7. - 8. Karlovarský kraj 86
9.  - 10. Pardubický kraj 85,1
9.  - 10. Jihomoravský kraj 85,1
11. Olomoucký kraj 81,8
12. Moravskoslezský kraj 80,8
13. Ústecký kraj 79,5
14. Středočeský kraj 78,8


Fotogalerie:

 

Celou tiskovou zprávu najdete v příloze.

Soubory ke stažení